Τραπεζικό «άλμα» στο ΧΑ

Τραπεζικό «άλμα» στο ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:47 Δημιουργία 10/03/20, 13:41
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Με τις τράπεζες σε ρόλο «οδηγού», η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ανακάμπτει την Τρίτη, αφότου χθες διολίσθησε στα επίπεδα του 2018.

Αυτή την ώρα οι τραπεζικές μετοχές «τρέχουν» σε ένα εντυπωσιακό ράλι, τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 8,31% στις 642 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης κάνει άλμα 17%. Κέρδη 17% εξασφαλίζει ωστόσο και ο κλάδος των κατασκευών, ενώ εντυπωσιακές επιδόσεις (άνοδο περίπου 13%) παρουσιάζουν επίσης οι κλάδοι εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ακίνητης περιουσίας και πρώτων υλών.

Σε διψήφιο ποσοστό και η άνοδος για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

Αν και ΥΠΟΙΚ και κυβέρνηση έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα αντίδοτο κόντρα στον κοροναϊό, εντούτοις η συνεχής εξάπλωσή του στη χώρα μας, όπως και σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, δημιουργεί ένταση και φόβο, με τους οίκους αξιολόγησης καθώς και τους επενδυτικούς να προειδοποιούν για έναν ακόμη γύρο παγκόσμιας ύφεσης.

Μάλιστα, αναλυτές σημειώνουν ότι ο κίνδυνος οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσο και εκείνες των ιδιωτικοποιήσεων να επιβραδυνθούν είναι ορατός.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η αγορά θα εξακολουθήσει να ακολουθεί ρυθμούς ρόλερ κόστερ, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε πανικό.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται σε ποσοστό 3,3%. Στο Παρίσι ο CAC 40 ανακάμπτει 3,7% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι στο +3,6%. Άνοδος 3% και για τον DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ακολουθεί με κέρδη 2,5%.

Αν σου άρεσε κάνε