«Γύρισε» αρνητικά το ΧΑ

«Γύρισε» αρνητικά το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:28 Δημιουργία 11/03/20, 13:18

Σε αρνητικά εδάφη έχει γυρίσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από ένα θετικό ξεκίνημα.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, η εκτίμηση των αναλυτών πως όσο ο κοροναϊός εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία δεν μπορούν να διευκρινιστούν επακριβώς, η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η εικόνα αυτή εμφανίστηκε δε και στην αγορά ομολόγων, με την πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 1,48% από 1,65%, μέσα σε λίγα λεπτά.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,28% στις 626,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,88 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.590,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,94% στις 466,01 μονάδες.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, η αγορά έγραφε σημαντικά κέρδη, στον απόηχο των πληροφοριών ότι η ΕΚΤ ετοιμάζει δυναμική παρέμβαση στις 12 Μαρτίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η επικεφαλής της ΕΚΤ C. Lagarde άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση, τόσο από την κεντρική τράπεζα όσο και από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να μη βιώσει η Ευρώπη μια νέα κρίση, όπως εκείνη του 2008, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού.

Η δραματική παρέμβαση της Lagarde στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ΕΕ εκλαμβάνεται από τις αγορές τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας ως μήνυμα για μεγάλη παρέμβαση της ΕΚΤ προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, o Σαράντης και η Aegean σημειώνουν απώλειες 3,34% και 3,16% αντίστοιχα, με τις ΕΧΑΕ, Λάμδα και Jumbo να καταγράφουν πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, Φουρλής, Εθνική και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 2,66%, με τις Titan, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Motor Oil να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Αν σου άρεσε κάνε