Προσπαθεί για την επιστροφή στις 550 μονάδες το ΧΑ

Προσπαθεί για την επιστροφή στις 550 μονάδες το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:51 Δημιουργία 13/03/20, 11:25

Προσπάθεια επιστροφής πάνω από τα επίπεδα των 550 μονάδων κάνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στις συναλλαγές της Παρασκευής, ακολουθώντας την πορεία των διεθνών δεικτών, δίχως ωστόσο να λείπουν από το ταμπλό οι νευρικές κινήσεις σε επίπεδο τίτλων.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,40% στις 546,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.359,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,50% στις 382,81 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, έντονο ανοδικό ξέσπασμα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά ταμπλό, αν και νωρίτερα η Ασία σημείωσε νέα «κατρακύλα».

Η αντίδραση είναι καθαρά τεχνική, ύστερα από τη χθεσινή, ιστορική βουτιά άνω του 11% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων απέναντι στην πανδημία, τη στιγμή που τα βλέμματα στρέφονται στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Η αγορά περιμένει αφενός την ανακοίνωση των νέων μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζομένους και αφετέρου το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες ο Γενικός Δείκτης έχασε πάνω από 43%, με τις απώλειες του τραπεζικού κλάδου να αγγίζουν το 58%. Οι αποτιμήσεις έχουν αποδεκατιστεί, με τις κεφαλαιοποιήσεις επίσης. Ενδεικτικό είναι ότι η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρίσκεται σήμερα στις 38,6 δισ. ευρώ, από τα 63,4 δισ. ευρώ που ήταν στο κλείσιμο της 24ης Ιανουαρίου. Και το φως στο τούνελ της πανδημίας και του risk off δεν φαίνεται... τουλάχιστον στον άμεσο ορίζοντα.

Επιστρέφοντας τώρα στο ταμπλό, η Alpha Bank, η Ελλάκτωρ, η Εθνική, ο Titan και Aegean κινούνται με κέρδη πάνω από 4%, με την Πειραιώς να είναι στο +3,48% και τις ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, ΔΕΗ και Eurobank με άνοδο που ξεπερνά το 2%.

Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Βιοχάλκο, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο, Σαράντη, ΕΧΑΕ και Λάμδα, με τις ΟΤΕ και Coca Cola να σημειώνουν μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ. Ο ΟΠΑΠ είναι στο -1,29% και η Motor Oil στο -1,72%.

Αν σου άρεσε κάνε