Με σπασμένα φρένα «κατρακυλά» το ΧΑ

Με σπασμένα φρένα «κατρακυλά» το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:18 Δημιουργία 16/03/20, 14:11
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Με «σπασμένα φρένα» η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κατρακυλά αυτή την ώρα κάτω και από τα επίπεδα των 500 μονάδων, ακολουθώντας τους διεθνείς δείκτες που επίσης «βυθίζονται», στη σκιά της πανδημίας του κοροναϊού.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 11,55% στις 488,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 13,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.203,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 13,94% στις 338,51 μονάδες.

Ο τζίρος είναι αντιπροσωπευτικός της απουσίας των αγοραστών από τη Λεωφόρο Αθηνών. Μάλιστα, με μεγάλες εντολές πώλησης να μην βρίσκουν αγοραστές, έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές ο μηχανισμός ΑΜΕΜ στους περισσότερους τίτλους, στους οποίους οι τιμές πώλησης δεν μπορούν να "βρουν" εκείνες της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης του κοροναϊού δεν υποχωρούν από τη μείωση του εύρους των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, στην οποία προχώρησε η Fed.

Η πρωτοβουλία της Fed στοχεύει στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να σημειώνει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα μέχρι να έχει στοιχεία ότι η οικονομία αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Το ΧΑ, που έχει χάσει το 20% της αξίας του μέσα σε μία εβδομάδα, κατρακυλά, με τον τραπεζικό κλάδο να δοκιμάζει και πάλι τις τιμές των ιστορικών του χαμηλών.

Στο μεταξύ, όλος ο πλανήτης έχει στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ, καθώς είναι «ώρα» και των κυβερνήσεων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Το «μπαλάκι«, λοιπόν, είναι τώρα στην πλευρά του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Έχει μάλιστα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του EWG, κατά την οποία διευκρινίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της, η Αθήνα θα θέσει τα δικά της αιτήματα, τα οποία θα εστιάζουν στην ευελιξία ως προς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και ως προς την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές αυξάνεται στο 2,37%, γράφοντας άνοδο 160%. Παράλληά, το spread έναντι τον γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται πλέον στις 290 μονάδες βάσης, από μόλις 135 μ.β πριν μερικές εβδομάδες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Coca Cola σημειώνει βουτιά 19,40%, με την Aegean να είναι στο -18,96%, με τις Εθνική και ΟΠΑΠ να είναι στο -16%. Απώλειες 15,43% σημειώνει η Πειραιώς, στο -14,92% η Alpha Bank, στο -13,89% η ΔΕΗ, ενώ άνω του 12% είναι οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Άνω του 11% είναι η πτώση σε Eurobank, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα, η ΕΧΑΕ υποχωρεί κατά 10,88%, ο ΟΤΕ είναι στο -10,16% και η ΕΥΔΑΠ στο -9,66%. Άνω του 8% είναι η πτώση σε Jumbo και Φουρλή, ο Μυτιληναίος χάνει 7,78%, στο -5% είναι οι Titan και Ελληνικά Πετρέλαια, στο -4,89% η Τέρνα Ενεργειακή και στο -2,90% ο Σαράντης.

Αν σου άρεσε κάνε