Στη «σκιά» του πανευρωπαϊκού lock down το ΧΑ

Στη «σκιά» του πανευρωπαϊκού lock down το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:27 Δημιουργία 18/03/20, 11:14

Στη δίνη του πανευρωπαϊκού lock down «βυθίζεται» η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την Τετάρτη, «γράφοντας» πτώση άνω του 2%.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,39% στις 480,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,6 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.159,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,56% στις 302,47 μονάδες.

Χθες, το ΧΑ έκλεισε στο πράσινο, αφότου ο ΓΔ πέρασε από 40 κύματα, εναλλάσσοντας πρόσημα, με τη μεταβλητότητα να είναι το κύριο χαρακτηριστικό στο ταμπλό. Σήμερα, ακολουθεί τα χνάρια των ευρωαγορών, με τις επενδυτικές ανησυχίες ολοένα και να αυξάνονται.

Η αγορά περιμένει την ανακοίνωση των μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων κι εργαζομένων.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε από σήμερα το short selling, αφού διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά. Επίσης, επισήμανε ότι η απαγόρευση είναι μέτρο κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπιση του επιπέδου της απειλής και δεν ενέχει αρνητική επίπτωση στην αποτελεσματικότητα της αγοράς δυσανάλογη προς τα οφέλη του.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, ο Φουλής και ο ΟΛΠ σημειώνουν απώλειες 7,33% και 6,63% αντίστοιχα, με τις Aegean, Εθνική και Coca Cola να σημειώνουν απώλειες άνω του 5% και τις Σαράντη και ΓΕΚ Τέρνα άνω του 4%. Η πτώση στον ΟΠΑΠ και τον Ελλάκτωρ ξεπερνά το 3%, ενώ εκείνη των Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Jumbo το 2%.

Απώλειες 1,83% σημειώνει η ΕΧΑΕ, ο Μυτιληναίος χάνει 1,33%, με τις Motor Oil, Titan, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ να κινούνται ήπια πτωτικά. Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Πειραιώς και η Eurobank σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%.

Αν σου άρεσε κάνε