Έντονα ανοδικά το ΧΑ με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Έντονα ανοδικά το ΧΑ με το βλέμμα στην ΕΚΤ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:33 Δημιουργία 26/03/20, 11:25

Μεταβλητότητα καταγράφτηκε στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στη Λεωφόρο Αθηνών. Το κλίμα τώρα έχει βελτιωθεί, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να κινείται έντονα ανοδικά, στον απόηχο των πληροφοριών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αίρει τα αυτοεπιβαλλόμενα όρια στην αγορά τίτλων (QE), δημιουργώντας προσδοκίες για τη δύναμη πυρός των μέτρων που έχει λάβει.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 2% στις 563,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.357,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 7,58% στις 320,57 μονάδες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΚΤ θα καταργήσει τα όρια για τις αγορές ομολόγων 750 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος της για τη στήριξη της οικονομίας στην ευρωζώνη, μια εξέλιξη που αν και αναμενόταν, έχει βελτιώσει σημαντικά το κλίμα στις αγορές. Αυτή η προοπτική δίνει το περιθώριο στην ΕΚΤ να παράσχει στήριξη χωρίς να περιορίζεται από τον κανόνα του 33%, κάτι που ήδη προκαλεί θετική αντίδραση και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Στο μεταξύ, τα «βλέμματα» στρέφονται στη σύσκεψη των αρχηγών κρατών των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα θέσουν επί τάπητος όλα τα τελευταία δεδομένα γύρω από την πανδημία του κοροναϊού.

Την ίδια ώρα, εντός της ημέρας αναμένονται μέτρα διευκόλυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 8,99%, με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 7,48%, η Eurobank κατά 5,61% και η Εθνική κατά 5,73%. Κέρδη 5,,06% για τη ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 3% είναι η άνοδος σε Aegean, ΔΕΗ, Jumbo και Σαράντη. Στο +2,47% είναι ο ΑΔΜΗΕ, στο +1,64 ο Titan και στο +1,29% ο ΟΠΑΠ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Λάμδα, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola και Φουρλής. Απώλειες 1,49% σημειώνει η Τέρνα Ενεργειακή και 1,60% η ΕΧΑΕ.

Αν σου άρεσε κάνε