ΧΑ: Έσπασε ο κύκλος συσσώρευσης με «οδηγό» τις τράπεζες

ΧΑ: Έσπασε ο κύκλος συσσώρευσης με «οδηγό» τις τράπεζες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 17:40 Δημιουργία 25/05/20, 17:37

Με ισχυρά κέρδη και πάνω από τις 620 μονάδες τερμάτισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας η εγχώρια αγορά, τη στιγμή που τα Χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Αμερική είναι κλειστά λόγω αργιών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,48% στις 624,32 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 612,22 μονάδων (+0,50%) και 625,41 μονάδες (+2,66%). Ο τζίρος ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 67,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 21,6 εκατ. τεμάχια (κυρίως στις τραπεζικές μετοχές).

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,89%, στις 1.494,40 μονάδες, ενώ στο -0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 818,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,67% στις 290,23 μονάδες.

Αν και η αγορά δεν είχε τις εντολές από τα desk του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, εντούτοις ανέβασε «ταχύτητα» όσον αφορά τον τζίρο, ο οποίος όμως αυξήθηκε και από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τα ηνία στις σημερινές συναλλαγές κράτησε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος σημείωσε έως και διπλάσια άνοδο, ενώ ακολούθησαν κι άλλα «χαρτάκια», τα οποία στήριξαν το «άλμα» της αγοράς.

Το ενδιαφέρον σαφώς επικεντρώθηκε στα μηνύματα που έστειλε για τις τράπεζες, εν μέσω πανδημίας, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας κατά την ακρόαση στην επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η σύσταση μίας bad bank είναι μονόδρομος, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο «Ηρακλής», επισημαίνοντας πως χρειάζονται και συμπληρωματικά εργαλεία και πως υπάρχει διάλογος γι’ αυτά.

Ο κλάδος, πάντως, αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι μετοχές του θα μονοπωλήσουν και το συναλλακτικό ενδιαφέρον, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με άλμα 9,47%, με τη Eurobank να ολοκληρώνει στο +8,13% και τη ΔΕΗ στο +6,70%. Κέρδη 5,02% σημείωσε η Coca Cola, η Πειραιώς και η ΕΥΔΑΠ έκλεισαν στο +4,51% και +4,17% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank, Motor Oil και Titan να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 3%.

Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και Λάμδα, με τον ΟΛΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με άνοδο 1,90% και 1,33% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τερνα, Φουρλής και ΟΠΑΠ, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ο Μυτιληναίος υποχώρησε κατά 0,28% και η Aegean κατά 0,45%.

Αν σου άρεσε κάνε