Στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Μαρτίου ο ΓΔ

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Μαρτίου ο ΓΔ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:36 Δημιουργία 28/05/20, 11:34

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Μαρτίου «σκαρφαλώνει» ο Γενικός Δείκτης, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να συνεχίζει το ανοδικό σερί στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,03% στις 667,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.610,03 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,99% στις 370,12 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος «πρωταγωνιστεί» σήμερα, δίνοντας σημαντική ώθηση στην αγορά. Ύστερα από το 4ήμερο +34,4%, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Απριλίου, τη στιγμή δε που διατηρείται το rebalancing ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI αύριο, Παρασκευή.

Το ΧΑ καλωσορίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 32 δισ. ευρώ, που έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει η Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα, μέσα από το ταμείο των 750 δισ. ευρώ που συγκροτεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκάλεσε στις οικονομίες των χωρών - μελών η πανδημία.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη απόφαση - απάντηση της Ευρώπης στην ύφεση, που μοιραία θα προκύψει λόγω του lockdown που πολλές χώρες επέβαλαν (άλλοι πιο νωρίς, άλλοι πιο αργά) και είναι πλέον σαφής η πρόθεση όλων να δείξουν πως η ΕΕ δεν είναι ένα γίγαντας με πήλινα πόδια.

Το πρωτόγνωρο δεν αφορά μόνον στην ταχύτητα λήψης των αποφάσεων, αλλά και σε αυτό κάθε αυτό το ποσό που θα δανειστεί η Ευρώπη από τις χρηματαγορές, με εγγύηση τον ίδιο τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν ήδη, δικαιούται από το ταμεία αυτό 32 δισ. ευρώ από τα οποία τα 22 δισ. θα δοθούν υπό τη μορφή επιχορήγησης και τα 10 δισ. υπό τη μορφή δανεισμού με ευνοϊκούς όρους. Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο ποσό όχι μόνον αντισταθμίζει την απώλεια εσόδων από τον τουρισμό, αλλά βοηθά αποφασιστικά και στην προώθηση σημαντικών έργων υποδομής, που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στον τομέα της απασχόλησης.

Από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα η αγορά θα παραμείνει εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, Alpha Bank και Εθνική σημειώνουν κέρδη 4,66% και 4,41% αντίστοιχα, με τις Aegean, Coca Cola και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 3%. Η ΔΕΗ κερδίζει 2,90%, η Βιοχάλκο ενισχύεται κατά 2,70%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Eurobank, Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Titan, ΟΠΑΠ και Φουρλής, ενώ ο ΟΛΠ και ο Σαράντης δεν έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούτναι οι Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ, με την ΕΥΔΑΠ να χάνει 1,66% και η Jumbo να υποχωρεί κατά 2,10%.

Αν σου άρεσε κάνε