Στην «κατιούσα» με εισαγόμενες πιέσεις

Στην «κατιούσα» με εισαγόμενες πιέσεις

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:33 Δημιουργία 25/06/20, 11:31
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Την «κατιούσα» έχει πάρει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στις συναλλαγές της Πέμπτης.

Η αυλαία στη Λεωφόρο Αθηνών άνοιξε στο κόκκινο, με τον ΓΔ να κινείται στη ζώνη των 650 μονάδων.

Το ΧΑ δέχεται και εισαγόμενες πιέσεις, την ώρα που οι ευρωαγορές χάνουν πάνω από 1%, με τις διεθνείς ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να εντείνουν τους επενδυτικούς φόβους για την πορεία μίας εύθραυστης οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,62% στις 654,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,82% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.580,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,33% στις 377,70 μονάδες.

Η σημερινή εικόνα στο ΧΑ αποτυπώνει ξεκάθαρα τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις ενός δεύτερου κύματος. Αν και στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, εντούτοις η αυξητική πορεία του ιού σε ΗΠΑ και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζει την Αθήνα, ενώ την 1η Ιουλίου τερματίζουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα και ανοίγει… σε ολοκληρωτικό επίπεδο ο τουρισμός.

Άλλωστε, η υψηλή εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στην πορεία της πανδημίας στις μεγάλες χώρες «εισαγωγής» τουριστών στην Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Aegean και η Coca Cola δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, σημειώνοντας απώλειες 3,45% και 3,39% αντίστοιχα, με τις Eurobank, Jumbo, Alpha Bank, Σαράντης, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Motor Oil, Φουρλή, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Titan, Μυτιληναίο και ΕΥΔΑΠ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα, ενώ ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ προσπαθούν να κρατήσουν τις άμυνες της αγοράς, με το +0,48% και +1,90% που σημειώνουν.

Αν σου άρεσε κάνε