Γεωπολιτικό ρίσκο στο ταμπλό

Γεωπολιτικό ρίσκο στο ταμπλό

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 12:18 Δημιουργία 24/07/20, 12:16

Σε κλοιό ισχυρών ρευστοποιήσεων βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στις τελευταίες συναλλαγές της εβδομάδας, με τα χαρτοφυλάκια να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις στο κρίσιμο γεωπολιτικό «μέτωπο», με την Αγία Σοφία να λειτουργεί από σήμερα ως τζαμί, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται σε τροχιά μεγάλης έντασης.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,68% στις 629,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,92% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.520,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,44% στις 330,72 μονάδες.

Το γεωπολιτικό ρίσκο έχει επισκιάσει τα θετικά νέα από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να επιστρέψει με ένα πακέτο άνω των 70 δις. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, τα εθνικά ζητήματα έχουν εκτοξεύσει από την πρώτη «γραμμή» τα οικονομικά και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, εδώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει πως όταν τελειώσει η πανδημία και η δημοσιονομική ευελιξία θα συζητήσει με τους θεσμούς εκ νέου το ύψος των πλεονασμάτων, δεσμευόμενη βεβαίως ότι θα εφαρμόσει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν το ΑΕΠ και άρα τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ σημειώνει απώλειες 5,19%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να είναι στο -3,62% και τις Alpha Bank, Eurobank, Aegean, Titan, Εθνική και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Μυτιληναίος, Coca Cola, Φουρλής, ΔΕΗ, Σαράντης, Motor Oil, ΟΛΠ, Λάμδα και ΟΤΕ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, χωρίς κανένας τίτλος του FTSE 25 να προσπαθεί να κινείται σε θετικά εδάφη από την έναρξη της συνεδρίασης.

Αν σου άρεσε κάνε