Οι προβολείς σε ελληνοτουρκικά και πτωχευτικό κώδικα

Οι προβολείς σε ελληνοτουρκικά και πτωχευτικό κώδικα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:30 Δημιουργία 28/08/20, 11:26

Στηρίξεις εν μέσω ισχυρών γεωπολιτικών πιέσεων αναζητεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας.

Το ΧΑ κινείται στο «κόκκινο» και στα τρέχοντα επίπεδα, παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, με την Άγκυρα να κλιμακώνει την ένταση και την ΕΕ να ετοιμάζει λίστα κυρώσεων στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο.

Ο διπλωματικός πυρετός εντείνεται, μετά το διπλό τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,27% στις 635,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,1 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.510,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,06% στις 325,85 μονάδες.

Η αγορά «διαβάζει» παράλληλα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ιδιωτικό χρέος ύψους 234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 91,7 δισ. ευρώ (ποσοστό 39,3%) αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, 105,6 δισ. ευρώ (ποσοστό 45,2%) σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή και 36,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 15,5%) σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτή την τάξη έρχεται να βάλει ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας που τέθηκε χθες σε διαβούλευση.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, Aegean, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Titan, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Motor Oil, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, το +1,30% της Alpha Bank, μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, προσφέρει κάποιες στηρίξεις, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Σαράντης, Ελλάκτωρ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ και ο Μυτιληναίος.

Αν σου άρεσε κάνε