Ώθηση από το re-opening στη Λεωφόρο Αθηνών

Ώθηση από το re-opening στη Λεωφόρο Αθηνών

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:27 Δημιουργία 02/09/20, 11:25

Προς τη ζώνη των 640 μονάδων κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Τρίτης, λαμβάνοντας ώθηση από την επανέκδοση του 10 ετούς ομολόγου.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,56% στις 638,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,52 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 3,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,91% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.543,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,55% στις 337,17 μονάδες.

Το ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων, με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, με την οποία εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται αρχικώς, πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4 δισ. - 8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. Ηδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.

Αν και η αγορά ενδέχεται να δοκιμάσει τις αντοχές της όσο πλησιάζει την κρίσιμη αντίσταση των 650 μονάδων, το κλίμα δείχνει θετικότερο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, κάτι που αποτυπώνεται και στη συναλλακτική δραστηριότητα.

Σε επίπεδο μετοχών, Εθνική και Πειραιώς καταγράφουν κέρδη πέριξ του 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Eurobank, Coca Cola, Jumbo, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Σαράντης, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ, με τη Λάμδα και τον ΟΛΠ να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, Motor Oil, Aegean, Titan και ΕΥΔΑΠ δέχονται πιέσεις, αλλά οι απώλειες δεν ξεπερνούν το 1%.

Αν σου άρεσε κάνε