«Βλέπει» αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης και τις 650 μονάδες

«Βλέπει» αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης και τις 650 μονάδες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:37 Δημιουργία 14/09/20, 11:34

Delete στην τάση συσσώρευσης του τελευταίου διαστήματος… πατά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Το ΧΑ κινείται με φόρα προς τα επίπεδα των 650 μονάδων, σημειώνοντας υψηλά κέρδη και με τον τζίρο φανερά ενισχυμένο.

Αγορά κι επενδυτές «διαβάζουν» την αποκλιμάκωσης της γεωπολιτικής έντασης, καθώς και το σχέδιο αυτοπεποίθησης σε οικονομία και άμυνα, το οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,91% στις 648,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,6 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.556,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 4,32% στις 331,16 μονάδες.

Όπως όλα δείχνουν το ΧΑ δείχνει να απαλλάσσεται, τουλάχιστον προσωρινά, από έναν από τους δύο μεγάλους πονοκεφάλους, ήτοι τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτέλεσε μια σημαντική εξέλιξη για τις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, ούτε υπήρξε νέα Navtex που θα έφερνε τα τουρκικά σκάφη πολύ κοντά στο Καστελόριζο, με την Τουρκία να αναδιπλώνεται.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η Alpha Bank, η Εθνική και η Πειραιώς ηγούνται της ανόδου, με κέρδη που ξεπερνούν το 4%, ενώ άνω του +3% κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Eurobank. Τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil ξεπερνούν το 2%.

Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Titan, Βιοχάλκο και Φουρλή, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Σαράντης, Λάμδα, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola.

Αν σου άρεσε κάνε