Πρέσινγκ με οσμή σκανδάλου

Πρέσινγκ με οσμή σκανδάλου

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:22 Δημιουργία 21/09/20, 11:27

Εισαγόμενες πιέσεις δέχεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην έναρξη της εβδομάδας, τη στιγμή που στα διεθνή ταμπλό επικρατεί «βαθύ κόκκινο» στη σκιά του σκανδάλου με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από μερίδα τραπεζών, το οποίο άπτεται των δραστηριοτήτων μεγάλων τραπεζών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,59% στις 648,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,71% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.550,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,91% στις 317,38 μονάδες.

Τα διεθνή χρηματιστήρια καταρρέουν τη Δευτέρα, στον απόηχο της έρευνας κοινοπραξίας δημοσιογράφων, που αποκάλυψε ότι επί χρόνια ξεπλένονταν αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου.

Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -- τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon -- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Σε τεχνική βάση, ο γενικός δείκτης έσπασε σήμερα την κοντινή του στήριξη στις 653 μονάδες, με την κύρια τώρα να είναι στις 641 μονάδες.

Οι 663 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση, η διάσπαση της οποίας θα δοκιμάσει τις 689 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η Coca Cola σημειώνει απώλειες 3,83%, με τις Motor Oil, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και ΟΤΕ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Eurobank, Aegean, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης, με τον ΟΛΠ, στον αντίποδα, να ενισχύεται κατά 1,18% και τον Ελλάκτωρ να είναι στο -3,23%.

Αν σου άρεσε κάνε