«Κόκκινο» το ταμπλό με φόντο το γεωοπολιτικό ρίσκο

«Κόκκινο» το ταμπλό με φόντο το γεωοπολιτικό ρίσκο

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:45 Δημιουργία 12/10/20, 11:38

Στο «κόκκινο» άνοιξε τη νέα εβδομάδα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία καταγράφει απώλειες άνω του 1,5% στα επίπεδα των 650 μονάδων.

Το γεωπολιτικό ρίσκο, τη στιγμή που η Άγκυρα τορπιλίζει τον διάλογο με την επιστροφή του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, πλήττει εκ νέου το επενδυτικό αίσθημα, με το ΧΑ να μην δείχνει διάθεση απεγκλωβισμού από τα γνώριμα εδάφη της πολύμηνης συσσώρευσης.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,61% στις 640,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,89 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.520,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,47% στις 303,08 μονάδες.

Με το βλέμμα αγοράς και επενδυτών να είναι εστιασμένο τόσο στο ελληνοτουρκικό μέτωπο όσο και στις αμερικανικές εκλογές, την ίδια ώρα οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία επηρεάζουν εξίσου το ΧΑ. Ο

φόβος για ένα νέο lockdown, με αρκετές χώρες να εφαρμόζουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, προβληματίζει την αγορά για τον αντίκτυπο στα οικονομίες το επόμενο διάστημα.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, Ελλάκτωρ, Eurobank, Εθνική, Βιοχάλκο και Alpha Bank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 4%, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Titan.

Η πτώση σε Aegean, Φουρλή, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα ξεπερνά το 1%, με τις Jumbo, ΟΤΕ, Coca Cola, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με ελεγχόμενες απώλειες. Ο Σαράντης είναι η μοναδική μετοχή στον FTSE 25 που κινείται θετικά, κερδίζοντας μόλις 0,33%.

Αν σου άρεσε κάνε