«Νοσεί» από Covid-19 η αγορά

«Νοσεί» από Covid-19 η αγορά

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:34 Δημιουργία 21/10/20, 11:28

Στο «κόκκινο» άνοιξε την αυλαία η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, τη στιγμή που το γεωοπολιτικό ρίσκο διατηρείται, ενώ την ίδια ώρα από το μέτωπο της πανδημίας εκπέμπονται ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα στον απόηχο του «μαύρου» αριθμού των 667 ημερήσιων κρουσμάτων.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,18% στις 622,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.468,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,14% στις 286,09 μονάδες.

Σε επαγρύπνηση καλεί όλους τους Έλληνες η κυβέρνηση, τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα με μεγαλύτερη δυναμική σε σχέση με το πρώτο την περασμένη άνοιξη.

Ο αριθμός των 667 κρουσμάτων που ανακοίνωσε για χθες, Τρίτη ο ΕΟΔΥ τρομάζει, χτυπώντας καμπανάκι, την ώρα που η χώρα σταδιακά εισέρχεται σε τροχιά χειμώνα, οπότε ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους είναι αναπόφευκτος και η περαιτέρω αύξηση των μολύνσεων σχεδόν δεδομένη.

Αγορά κι επενδυτές παρακολουθούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποφύγει πάση θυσία το lockdown, ωστόσο οι τοπικές παρεμβάσεις αλά Κοζάνη μοιάζουν σχεδόν αναπόφευκτες, με τη Θεσσαλονίκη να εισέρχεται σήμερα στο «πορτοκαλί» και στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης, με τον κ. Τζιτζικώστα να ανοίγει παράθυρο σε… νέα καραντίνα.

Άλλωστε, και μόνο ότι αυτό το σενάριο παραμένει στο τραπέζι, ανακόπτει κάθε επενδυτική απόφαση για ανάληψη ρίσκου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, Βιοχάλκο, Σαράντης και Coca Cola σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Φουρλής, Μυτιληναίος, Πειραιώς, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, ο Titan σημειώνει άλμα 2,35%, με τον Ελλάκτωρ να ακολουθεί με +1,80%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, Aegean, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil.

Αν σου άρεσε κάνε