Η αγορά στην «εντατική» - Χασούρα 20 μονάδων, υπό δοκιμασία κρίσιμες στηρίξεις

Η αγορά στην «εντατική» - Χασούρα 20 μονάδων, υπό δοκιμασία κρίσιμες στηρίξεις

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:46 Δημιουργία 29/10/20, 11:42

«Κατρακύλα» της τάξεως των 20 μονάδων καταγράφει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στη σκιά ενός εθνικού lockdown, ύστερα από το μαύρο ρεκόρ των άνω 1500 κρουσμάτων κορονοϊού, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,80% στις 566,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,7 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 4,30% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.337,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,30% στις 234,79 μονάδες.

Αγορά κι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή στα νέα περιοριστικά μέτρα, που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με τη Θεσσαλονίκη να εισέρχεται σε καθεστώς καραντίνας, μετά την Κοζάνη, την Καστοριά και τις Σέρρες.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ΥΠΟΙΚ επικρατεί ψυχρολουσία, καθώς ένα ενδεχόμενο γενικευμένο lockdown θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πως το όπλο αυτό είναι το τελευταίο στη φαρέτρα, ωστόσο πριν καν ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος, τα 1500 κρούσματα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ενόψει και του χειμώνα.

Να σημειωθεί ότι πέραν των εσωτερικών συσκέψεων στο Μαξίμου, αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη, μέσω τηλεδιάσκεψης, έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ατζέντα την πανδημία.

Αυτό που μεταφέρεται πλέον μεταξύ των χαρτοφυλακίων, είναι ότι πρόκειται για μία χαμένη χρονιά, όχι μόνο χρηματιστηριακά, αλλά και σε επίπεδο οικονομίας, με τις όποιες προσδοκίες περί ανάκαμψης να είναι πλέον μηδενικές.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 8,21%, με τις Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 6%. Άνω του -5% είναι οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Λάμδα και άνω του -4% οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Σαράντη, Φουρλή, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Titan ξεπερνούν το 3%, με τον ΟΤΕ και την Jumbo να είναι στο -2,38% και -2,28% αντίστοιχα. Η πτώση του ΟΛΠ διαμορφώνεται στο -1,86%.

Αν σου άρεσε κάνε