Πτώση δίχως «φρένο»

Πτώση δίχως «φρένο»

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 15:04 Δημιουργία 29/10/20, 15:02

Δεν βάζει «φρένο» στην κατρακύλα το ΧΑ, διευρύνοντας αυτή την ώρα τις απώλειες στη ζώνη πέριξ των 565 μονάδων.

Σύσσωμοι οι πωλητές «ξεφορτώνονται» τις θέσεις τους, στη σκιά ενός εθνικού lockdown, ύστερα από το μαύρο ρεκόρ των άνω 1500 κρουσμάτων κορονοϊού, που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,40% στις 563,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,7 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 5,53% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.319,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,78% στις 234,08 μονάδες.

Αγορά κι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή στα νέα περιοριστικά μέτρα, που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, με τη Θεσσαλονίκη να εισέρχεται σε καθεστώς καραντίνας, μετά την Κοζάνη, την Καστοριά και τις Σέρρες.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ΥΠΟΙΚ επικρατεί ψυχρολουσία, καθώς ένα ενδεχόμενο γενικευμένο lockdown θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πως το όπλο αυτό είναι το τελευταίο στη φαρέτρα, ωστόσο πριν καν ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος, τα 1500 κρούσματα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ενόψει και του χειμώνα.

Να σημειωθεί ότι πέραν των εσωτερικών συσκέψεων στο Μαξίμου, αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη, μέσω τηλεδιάσκεψης, έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ατζέντα την πανδημία.

Αυτό που μεταφέρεται πλέον μεταξύ των χαρτοφυλακίων, είναι ότι πρόκειται για μία χαμένη χρονιά, όχι μόνο χρηματιστηριακά, αλλά και σε επίπεδο οικονομίας, με τις όποιες προσδοκίες περί ανάκαμψης να είναι πλέον μηδενικές.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό τώρα, Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 8%, με την Eurobank να είναι στο -7,37% και τις Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και ΟΤΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 6%. Άνω του 5% είναι η πτώση σε Φουρλή, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Η πτώση σε Coca Cola, Titan, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ ξεπερνά το 4%, με την ΕΥΔΑΠ και την Jumbo να είναι στο -3,73% και -3,54% αντίστοιχα. Άνω του -2% κινούνται οι Σαράντης, Motor Oil και Aegean, με τον ΟΛΠ να είναι στο -1,86%.

Αν σου άρεσε κάνε