Η μπίλια κάθισε στο «πράσινο»

Η μπίλια κάθισε στο «πράσινο»

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:07 Δημιουργία 24/02/21, 17:56
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Στο «πράσινο» κάθισε τελικά η μπίλια, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να κρατά στο… παρά ένα το θετικό πρόσημο, λαμβάνοντας στήριξη σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 774,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 773,66 μονάδων (+0,02%) και 786,14 μονάδες (+1,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,18%, στις 1.839,89 μονάδες, ενώ στο +0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.124,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 455,44 μονάδες, από το ενδοσυνεδριακό +2,11%.

Για έκτη συνεδρίαση η αγορά συνέχισε τις παλινδρομήσεις, ακολουθώντας την ίδια τακτική, παραμένοντας πιστή στην τάση συσσώρευσης, εναλλάσσοντας παράλληλα πρόσημα σε ένα εύρος μεταξύ 770-790 μονάδων.

Το ΧΑ παραμένει σε πλήρη εναρμόνιση με τους διεθνείς δείκτες, που αναζητούν κατεύθυνση και καταλύτη, ώστε να απεμπλακούν από το κανάλι πιέσεων και ρευστοποιήσεων. Το βλέμμα των διεθνών αγορών είναι επικεντρωμένο στη στρατηγική της Fed για τα ομόλογα.

Στη Λεωφόρο Αθηνών η προσοχή στρέφεται στην παράταση του lockdown, με το άνοιγμα της αγοράς να μετατίθεται για το δεύτερο 10ήμερο του Μαρτίου, εν μέσω σημαντικής αύξησης κρουσμάτων.

Σε αυτό το κλίμα, ο ΓΔ δεν βρίσκει στήριξη, για να κινηθεί υψηλότερα, δίνοντας τέλος στην πλάγια κίνηση, καθώς οι επενδυτές διαπραγματεύονται εντός ενός κλοιού αβεβαιότητας, με μοναδική ελπίδα την επίσπευση των εμβολιασμών από τον ερχόμενο κιόλας μήνα.

Εάν συντηρηθούν αυτές οι προσδοκίες, σταδιακά η αγορά θα προτιμά τίτλους που συνδέονται με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται φυσικά και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει μείνει πίσω από τις επιδόσεις της αγοράς από την αρχή του έτους.

Σε επίπεδο μετοχών, η Aegean σημείωσε άλμα 14,73%, με τον ΟΠΑΠ, τη Βιοχάλκο, την Τέρνα Ενεργειακή, την Πειραιώς, τη Eurobank και την ΕΧΑΕ να την ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Σαράντης, Λάμδα, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Στον αντίποδα, ΔΕΗ και Alpha Bank ήταν τα δύο μεγάλα βαρίδια της αγοράς, καθώς έκλεισαν με πτώση 1,94% και 1,58% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Jumbo, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Αν σου άρεσε κάνε