Επιστροφή στις παλινδρομήσεις...

Επιστροφή στις παλινδρομήσεις...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:24 Δημιουργία 26/02/21, 13:28
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Εναλλαγές προσήμων καταγράφονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό την Παρασκευή, με την αγορά να δίνει «μάχες» για να κρατηθεί πάνω από τη ζώνη των 785 μονάδων, υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων και των σημαντικών απωλειών, που σημειώνονται στους δεικτοβαρείς τίτλους.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,48% στις 783,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.871,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,49% στις 467,94 μονάδες.

Ύστερα από το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα, η αγορά επέστρεψε σήμερα στις παλινδρομήσεις, τη στιγμή που το αρνητικό κλίμα στα διεθνή ταμπλό δεν βοηθάει τον ΓΔ να κάνει αποφασιστικότερα βήματα προς το «πράσινο», παρόλο που η άμυνα «παίζεται» με τα τραπεζικά «χαρτιά», τα οποία όμως χάνουν αυτή την ώρα έχουν περιορίσει τα κέρδη.

Αν και χθες η αγορά κατάφερε να διασπάσει ανοδικά την κρίσιμη αντίσταση των 784-785 μονάδων, εντούτοις σήμερα σημειώνονται σκαμπανεβάσματα σε αυτά τα επίπεδα, τη στιγμή που στα διεθνή χρηματιστήρια καταγράφεται «κύμα» πωλήσεων στη σκιά της χθεσινής εκτόξευσης της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 1,5%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του μήνα, αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Οι εν λόγω αλλαγές δεν έχουν ελληνικό ενδιαφέρον (ο MSCI Greece Standard έχει τρεις μετοχές ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo), ωστόσο δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις σταθμίσεις χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται και στη λεωφόρο Αθηνών.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η Coca Cola με το -3,83%, αλλά και η Βιοχάλκο, ο Ελλάκτωρ και ο Φουρλής με άνω του 2% πτώση, ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη. Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι Μυτιληναίος, Λάμδα και Titan, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, η Alpha Bank σημειώνει άλμα 2,32%, με τους οΠΑΠ, ΟΤΕ, Aegean και Jumbo να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή η Eurobank.

Αν σου άρεσε κάνε