Πρωτομηνιά με αντίδραση και ανεβασμένο τζίρο

Πρωτομηνιά με αντίδραση και ανεβασμένο τζίρο

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 17:56 Δημιουργία 01/03/21, 17:51
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Με το… δεξί μπήκε στον Μάρτιο, τον μήνα κατά τον οποίο η ανθρωπότητα ελπίζει πως θα αρχίσει να «βλέπει» φως στο τούνελ της πανδημίας, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ξεπερνώντας τις 800 μονάδες και «γράφοντας» σημαντικά κέρδη, αν και έκλεισε με μικρότερα σε σχέση με τα ενδοσυνεδριακά και μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Το ΧΑ ακολούθησε στις πρώτες συναλλαγές του μήνα την ανάκαμψη των διεθνών αγορών, με φόντο την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, αφότου ο 10ετής τίτλος εκτινάχθηκε άνω του 1,5% την περασμένη εβδομάδα.

Αγορές και επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στις «απαντήσεις» των Κεντρικών Τραπεζών, με την ΕΚΤ να εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,29% στις 802,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 795,99 μονάδων (+0,46%) και 810,64 μονάδων (+2,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 73,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,35%, στις 1.918,10 μονάδες, ενώ στο +0,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.127,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,95% στις 486,74 μονάδες.

Το ΧΑ πήρε τα πάνω του μετά από 27 συνεδριάσεις, με τον τζίρο μάλιστα να ανεβάζει στροφές, συμβάλλοντας στη διατήρηση του βελτιωμένου κλίματος, ακόμη και όταν υπήρξαν κάποιες πιέσεις σε επιμέρους τίτλους.

Το ζητούμενο για την τρέχουσα εβδομάδα είναι η αγορά να κρατήσει το «πράσινο» και τις κρίσιμες αντιστάσεις και να μην κάνει πισωγύρισμα στις γνώριμες τάσεις συσσώρευσης, καθώς η «διόρθωση» λόγω profit taking είναι το αναμενόμενο σενάριο για τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι εντός του μήνα δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε σημαντικό αριθμό εταιριών, αλλά και πιθανές εκδόσεις ομολόγων με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ, Alpha Bank και Motor Oil.

Σε επίπεδο μετοχών τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε σήμερα με το άλμα του 7,08% που σημείωσε, με τη ΓΕΚ Τέρνα να ενισχύεται κατά 4,35% και τη Eurobank και την Aegean να ακολουθούν με άνοδο 3,86% και 3,44% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Titan, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο και άνω του 1% σε ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil, Πειραιώς και Εθνική.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, με τον ΟΠΑΠ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, χαμηλότερη του 1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, ΟΤΕ και Jumbo, με τον Ελλάκτωρα να κλείνει με ισχυρές απώλειες της τάξεως του 3,53%.

Αν σου άρεσε κάνε