Που στηρίζεται η «άμυνα» απέναντι στις διεθνείς πιέσεις

Που στηρίζεται η «άμυνα» απέναντι στις διεθνείς πιέσεις

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:49 Δημιουργία 04/03/21, 11:20
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Από τη ζώνη των 810-815 μονάδων επιχειρεί να διαχειριστεί τις εισαγόμενες πιέσεις με «φόντο» τη νέα κλιμάκωση των αμερικανικών yields η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία καταγράφει μικρά κέρδη στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Με το βλέμμα στα διεθνή χρηματιστήρια, το ελληνικό παίζει «άμυνα» απέναντι στις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι οι αναταράξεις στους κόλπους των αμερικανικών ομολόγων, ενδεχομένως και να οδηγήσουν σε αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,16% στις 813,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,1 εκατ. τεμάχια.

Παράλληλα, πτώση 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.956,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,28% στις 517,30 μονάδες.

Το ΧΑ προς το παρόν δείχνει να έχει τον έλεγχο των διεθνών πιέσεων, με τη μετοχή της Βιοχάλκο να στηρίζει αυτή την προσπάθεια, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι το «χαρτί» περνά στους δείκτες του Stoxx.

Την ίδια ώρα, λένε χρηματιστηριακοί αναλυτές, βοηθητικά στη σημερινή στάση της αγοράς λειτουργεί και η γνωστοποίηση της ΕΕ ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα συνεχιστεί και το 2022, με το ΥΠΟΙΚ να χαιρετίζει την απόφαση, κάνοντας λόγο για στοχευμένα και δίκαια κοινωνικά μέτρα στήριξης.

Όσον αφορά τώρα τα νέα περιοριστικά μέτρα, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως η αγορά έχει ήδη αφομοιώσει την εξέλιξη αυτή.

Σε επίπεδο μετοχών, η Aegean υποχωρεί 2,88%, με τον ΟΠΑΠ και την Jumbo να ακολουθούν με -1,39% και -1,04% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Φουρλής, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Εθνική, Alpha Bank και ΟΤΕ.

Αντίθετα, η Βιοχάλκο ενισχύεται κατά 2,46%, με την Πειραιώς να είναι στο +1,48%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Eurobank, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Titan. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ.

Αν σου άρεσε κάνε