Στη ζώνη των 820 μονάδων με το βλέμμα στο ΑΕΠ

Στη ζώνη των 820 μονάδων με το βλέμμα στο ΑΕΠ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:10 Δημιουργία 05/03/21, 14:07
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Κινητήρια δύναμη αποτέλεσε για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το 2020, τον χρόνο που σημαδεύτηκε από την υγειονομική κρίση, με την ελληνική οικονομία να δείχνει σημάδια «αντίστασης» στην ύφεση.

Με την ΕΛΣΤΑΤ να γνωστοποιεί ύφεση χαμηλότερη στο 8,2%, το ΧΑ πήρε την ανιούσα και αυτή την ώρα κινείται στη ζώνη των 820 μονάδων, δίχως ωστόσο να διευρύνει ιδιαίτερα τα κέρδη του, ενώ ο τζίρος είναι ισχνός.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,41% στις 820,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, άνοδο 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.973,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,72% στις 526,47 μονάδες.

Η αγορά βρίσκει στήριξη στα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα όσον αφορά τη ζημιά της ελληνικής οικονομίας από την πρωτοφανή πανδημία του κορονοϊού, με την ύφεση να φτάνει στο 8,2%, χαμηλότερα κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από την εκτίμηση για 10,5%.

Με το ΑΕΠ, λοιπόν, να βάζει πλάτη, το ΧΑ εξακολουθεί να κινείται κόντρα στις τάσεις των διεθνών αγορών, οι οποίες υποχωρούν εκ νέου στη «σκιά» της εκτίναξης των αμερικανικών yields, με τον 10ετή τίτλο να αυξάνεται στο 1,57%, αφότου ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε ότι αναμένονται πληθωριστικές πιέσεις το επόμενο διάστημα, επεσήμανε όμως ότι αυτές δεν θα είναι τόσο έντονες, ώστε να ενισχυθούν τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια.

Σε επίπεδο μετοχών, η Motor Oil ξεχωρίζει με το +2,84% που καταγράφει, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Εθνική, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα.

Αντίθετα, Σαράντης και Aegean παραμένουν υπό μεγάλη πίεση, σημειώνοντας απώλειες 1,78% και 1,62% αντίστοιχα, με τις ΕΧΑΕ, Λάμδα, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Titan, ΟΠΑΠ, Φουρλή και Βιοχάλκο να ακολουθούν με ήπια πτώση. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Αν σου άρεσε κάνε