Περιορίζονται αλλά δεν ελέγχονται οι τραπεζικές πιέσεις

Περιορίζονται αλλά δεν ελέγχονται οι τραπεζικές πιέσεις

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:34 Δημιουργία 19/03/21, 14:28
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Κάτω από 1% αυτή την ώρα η πτώση του ΓΔ - Στο -16% η Πειραιώς αφότου διολίσθησε σε ιστορικά χαμηλά - Το βλέμμα και στις αναδιαρθρώσεις του Eurostoxx και FTSE Russel

«Μαζεύει» τις πρωινές απώλειες αυτή την ώρα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να διατηρήσει έστω την «επαφή» με τις 840 μονάδες, ωστόσο οι τραπεζικές πιέσεις δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο, αν και οι απώλειες στον κλάδο έχουν κάπως περιοριστεί.

Η μετοχή της Πειραιώς εξακολουθεί να «βυθίζεται», όμως μετά την διολίσθησή της στα ιστορικά χαμηλά των 0,4880 ευρώ, τώρα σημειώνει πτώση της τάξεως του 16% από 22% στο ξεκίνημα των συναλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τραπεζικός δείκτης κινείται στο -2% από -4%, με την «άμυνα» να παίζεται με επιλεγμένους τίτλους, ενώ η προσοχή στρέφεται και στη λήξη των παραγώγων.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,93% στις 836,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 115,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 66 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 1,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.012,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,67% στις 525,09 μονάδες.

Η πρόταση της διοίκησης της Πειραιώς για την κεφαλαιακή ενίσχυση προβληματίζει, με την αγορά να ζητεί αποσαφήνιση των όρων, οι οποίοι μέχρι να «κλειδώσουν» και στη συνέχεια, να ψηφιστούν, ο τραπεζικός κλάδος, λένε χρηματιστηριακοί κύκλοι, θα βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η χθεσινή και η σημερινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, πάντως, επιβεβαιώνει τον καταλυτικό ρόλο των τραπεζών ως προς την τάση και την πορεία του ΓΔ. Το κακό σενάριο τώρα είναι η επιστροφή της αγοράς στα επίπεδα κατά τις αρχές Μαρτίου, όσο η τραπεζική κατρακύλα συνεχίζεται.

Σημειώνεται πως σήμερα το βλέμμα «μοιράζεται» και στις αναδιαρθρώσεις του Eurostoxx, με την προσθήκη της Τέρνα Ενεργειακή και της ΔΕΗ και του FTSE Russel, με την προσθήκη της Βιοχάλκο

Στις μετοχές τώρα, η Aegean σημειώνει απώλειες 4,11%, με την Alpha Bank να είναι στο -3,47% και τις Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Λάμδα, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 1%.

Μικρή πτώση σημειώνουν οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Coca Cola και Jumbo, με τις Titan, ΑΔΜΗΕ και Σαράντη να μην έχουν μεταβολή.

Αντίθετα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Μυτιληναίος και ΟΛΠ, με τη ΔΕΗ να είναι στο +1,47%.

Αν σου άρεσε κάνε