«Οχυρό» στην 3ήμερη πολιορκία των 830 μονάδων

«Οχυρό» στην 3ήμερη πολιορκία των 830 μονάδων

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:05 Δημιουργία 24/03/21, 17:59
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Τέλος στο 5νθήμερο πτωτικό σερί έβαλε η αγορά - «Μαξιλάρι ασφαλείας» από τις 830 μονάδες - Νέα «βουτιά» 10% για την Πειραιώς - Αμετάβλητη τελικά η Aegean - «Ανθεκτικός» και ο τραπεζικός δείκτης

«Έσπασε» το πενθήμερο πτωτικό σερί στη Λεωφόρο Αθηνών, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να ολοκληρώνει στο «πράσινο» τη συνεδρίαση της Τετάρτης, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας από τη ζώνη των 830 μονάδων.

Το ΧΑ κατάφερε τελικά να σηκώσει «άμυνες» στις ισχυρές πιέσεις και στα έντονα σκαμπανεβάσματα, που εκδηλώθηκαν γύρω από επιλεγμένους τίτλους, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω εξελίξεων. Έτσι, ενώ οι 830 μονάδες «δοκιμάστηκαν» από την πολιορκία των πωλητών εδώ και τρεις ημέρες, τελικά ο ΓΔ «έχτισε» απόσταση από αυτά τα επίπεδα.

Σήμερα, βαριά «χαρτιά» βρέθηκαν στο στόχαστρο με εναλλαγές προσήμων. Ένα από αυτά της Πειραιώς, η οποία ύστερα από το χθεσινό εντυπωσιακό «γύρισμα» στο +12% από -13%, ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση στο «πράσινο», για να γυρίσει αργότερα στο «κόκκινο», όπου και τερμάτισε, έχοντας «γράψει» σωρευτικές απώλειες άνω του 60% σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Αν και από την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες επιβεβαιώνουν πως αποτελούν το «βαρόμετρο» της τάσης στη Λεωφόρο Αθηνών, εντούτοις το τελευταίο τριήμερο το ΧΑ έπαιξε «μπάλα» με αμυντικούς «μηχανισμούς».

Ωστόσο, ο ισχνός τζίρος αποτελεί ένα από τα σημάδια του αβέβαιου κλίματος, αν και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα οφείλεται και στην αυριανή αργία της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 837,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 829,33 μονάδων (-0,30%) και 838,61 μονάδων (+0,81%).

Την ίδια ώρα, ο τζίρος ανήλθε στα 60,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,71%, στις 2.011,74 μονάδες, ενώ στο +0,91% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.197,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 524,65 μονάδες.

Ύστερα από την «κατρακύλα» στης σκιά της ΑΜΚ της Πειραιώς, το ΧΑ προσπαθούσε τις τελευταίες μέρες να πάρει πάλι τον έλεγχο απέναντι στις πιέσεις, που θα εξακολουθήσουν να καταγράφονται εν μέσω πληροφοριών και σεναρίων γύρω από την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας.

Η «αντίσταση» του ΓΔ στη ζώνη των 830 μονάδων και του τραπεζικού δείκτη σε εκείνη των 500 μονάδων, πάντως, εκπέμπει θετικά μηνύματα, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. Ειδικά, τη στιγμή που ένα τόσο βαρύ «χαρτί» διολίσθησε έως και σε ιστορικό χαμηλό. Πρόκειται για σημάδι παραμονής των long στη Λεωφόρο Αθηνών, οι οποίοι κινούνται σε επιλεγμένους τίτλους, σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Στις μετοχές τώρα, ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε με κέρδη 3,06%, η Jumbo με 2,87% η Τέρνα Ενεργειακή με 2,13%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Λάμδα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ ήπια κέρδη σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, η Πειραιώς έκανε νέα βουτιά 10,67%, με τον Φουρλή να χάνει 3,02%. Απώλειες 1,15% για τον ΟΛΠ και 1,01% για τον Σαράντη, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Coca Cola.

Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Aegean.

Αν σου άρεσε κάνε