Ισχυρά κέρδη μετά τα «αποκαλυπτήρια» για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Ισχυρά κέρδη μετά τα «αποκαλυπτήρια» για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 14:55 Δημιουργία 29/03/21, 14:40
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ανεβάζει ταχύτητα η αγορά, «δοκιμάζοντας» την αντίσταση των 860-870 μονάδων - Ικανοποιημένοι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές με το Σχέδιο - Σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, τονίζει ο οίκος DBRS

Με ισχυρά κέρδη και κίνηση πάνω από τα επίπεδα των 860 μονάδων «απαντά» η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στα «αποκαλυπτήρια» σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 60 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Η επιβεβαίωση της δέσμευσης της κυβέρνησης απέναντι στο επενδυτικό-μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ικανοποιεί τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, με το Σχέδιο να προσθέτει επιπλέον 7 μονάδες στο ΑΕΠ και να δημιουργεί 200.000 θέσεις εργασίας, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,83% στις 867,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 37,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,3 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, άνοδο 1,95% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.090,83 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,94% στις 553,63 μονάδες.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα ο οίκος DBRS υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο του Σχεδίου, τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη χώρα.

Η DBRS αναμένει ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν άμεσα την κεφαλαιακή βάση της Ελλάδας μέσω ανάπτυξης υποδομών και τις προοπτικές για την αγορά εργασίας μέσω δαπανών σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις ικανότητες των εργαζομένων και την κοινωνική συνοχή.

Ωστόσο, λόγω της φύσης του Ταμείου, η αξιοποίηση των κονδυλίων ίσως αποδειχθεί πρόκληση και απαιτήσει ισχυρή εθνική ιδιοκτησία της ατζέντας μεταρρυθμίσεων από τη δημόσια διοίκηση, σημειώνει το στέλεχος του οίκου Σπυριδούλα Τζίμα.

Τεχνικά τώρα, ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει την αντίσταση των 860-870 μονάδων, ώστε να ανοίξει τον δρόμο προς τις 890-900 μονάδες.

Στις μετοχές, η ΕΥΔΑΠ ξεχωρίζει, κάνοντας άλμα 6,50%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να είναι στο +5,27% και τη Λάμδα στο +4,06%. Κέρδη άνω του 3% σημειώνουν οι Motor Oil, Titan και Eurobank και άνω του 2% σε Jumbo, Coca Cola και Aegean.

Τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Φουρλής, Εθνική, ΟΛΠ, Σαράντης και Μυτιληναίος.

Αντίθετα, η ΓΕΚ Τέρνα χάνει 0,40%, με την Πειραιώς να είναι στο -2,72%.

Αν σου άρεσε κάνε