Μάτια και προσοχή στην Πειραιώς

Μάτια και προσοχή στην Πειραιώς

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:35 Δημιουργία 07/04/21, 11:31
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό - «Διορθώνουν» λόγω profit taking τίτλοι που υπεραπέδωσαν - Πτώση 4% για την Πειραιώς με κεφαλαιοποίηση στα 313 εκατ.

Στη ΓΣ της Πειραιώς για την πολυσυζητημένη ΑΜΚ είναι στραμμένη η προσοχή της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η οποία κινείται οριακά σε πτωτικό έδαφος.

Τα πρόσημα στο ταμπλό είναι μοιρασμένα, εν μέσω πιέσεων των profit takers στους τίτλους, που υπεραπέδωσαν το τελευταίο διήμερο.

Υπενθυμίζεται πως χθες η αγορά «άγγιξε» τις 880 μονάδες, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 14 μηνών, ωστόσο έκλεισε μακριά από αυτά τα επίπεδα, αφότου οι πωλητές πήραν το προβάδισμα.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,09% στις 876,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,8 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.115,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,17% στις 563,40 μονάδες.

Με την ΑΜΚ της Πειραιώς να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, το ερώτημα είναι κατά πόσο οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την αγορά ως προς το σύνολο του ταμπλό, πέρα από τον τραπεζικό κλάδο.

Πρόκειται για ΑΜΚ ύψους 1 δισ. ευρώ, με βιβλίο προσφορών τόσο για εγχώριους όσο και για ξένους επενδυτές. Για τους πρώτους θα «τρέξει» δημόσια προσφορά με στόχο την κάλυψη του 10% της συνολικής διάθεσης. Η ΓΣ είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποσαφήνιση των όρων της ΑΜΚ, με τη σεναριολογία γύρω από αυτό το μέτωπο ολοένα και να εντείνεται, έχοντας προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Συγκεκριμένα, η ΓΣ θα εξουσιοδοτήσει το ΔΣ της τράπεζας για να αποφασίσει τους όρους και το ακριβές ύψος της ΑΜΚ, με τους όρους να αναμένεται να οριστικοποιηθούν στα μέσα του τρέχοντος μηνός. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει «τρέχει» στις 21 Απριλίου και να έχει ολοκληρωθεί γύρω στις 10 Μαίου 2021.

Στις μετοχές, κέρδη 5,42% καταγράφει η Quest φτάνοντας τα 11,28 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% σημειώνει η Coca Cola και η ΕΥΔΑΠ.

Ανοδικά κινείται η Eurobank, ΕΤΕ και Aegean, ενώ ηπιότερες μεταβολές καταγράφονται στα υπόλοιπα βαριά χαρτιά της αγοράς.

Η Πειραιώς πέφτει κάτω από τα 0,40 ευρώ με κεφαλαιοποίηση στα 313 εκατ. ευρώ, χάνοντας 4,26%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί στο -1,34%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Jumbo, Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.

Αν σου άρεσε κάνε