Οι διεθνείς «τριγμοί» επηρεάζουν το ΧΑ

Οι διεθνείς «τριγμοί» επηρεάζουν το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:27 Δημιουργία 13/05/21, 11:23
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Οι αναταραχές που καταγράφονται στα διεθνή ταμπλό στις συναλλαγές των τελευταίων ημερών, «στριμώχνουν» και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου σημειώνονται σημαντικές απώλειες ήδη από το ξεκίνημα

Επιρροές από το διεθνές sell-off δέχεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, παραμένοντας εγκλωβισμένη στη δίνη των πιέσεων από το εξωτερικό.

Οι αναταραχές που καταγράφονται στα διεθνή ταμπλό στις συναλλαγές των τελευταίων ημερών, στον απόηχο των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, «στριμώχνουν» και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου σημειώνονται σημαντικές απώλειες ήδη από το ξεκίνημα, με τον ΓΔ να «προσγειώνεται» στη ζώνη των 880 μονάδων.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,59% στις 880,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, πτώση 1,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.133,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,84% στις 571,88 μονάδες.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ισχυρούς «τριγμούς» διεθνώς, με τους επενδυτές να ανησυχούν για αύξηση των επιτοκίων και περιορισμό ως προς τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων.

Η ανησυχία αυτή «φτάνει» έως τη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς θα αυξηθεί το κόστος χρήματος, ενώ οι κυοφορούμενες επενδύσεις χρειάζονται νέα και φθηνά κεφάλαια.

Στις μετοχές, η Βιοχάλκο και η Εθνική χάνουν 3,92% και 3,27%, αντίστοιχα.

Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Μυτιληναίο γράφουν απώλειες άνω του 2%.

Η πτώση ξεπερνά το 1% για Φουρλή, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Aegean και Ελλάκτωρ.

Αν σου άρεσε κάνε