Χ.Α: Απογοήτευση από όλα τα ανοιχτά μέτωπα

Χ.Α: Απογοήτευση από όλα τα ανοιχτά μέτωπα

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 08:05 Δημιουργία 18/06/18, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με απώλειες της τάξεως του 1,24% και με τον τζίρο καθηλωμένο σε πολύ χαμηλά επίπεδα εισέρχεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη νέα εβδομάδα.

Τεχνικά, η αγορά στο τελευταίο κλείσιμο βρήκε αντίσταση στα επίπεδα των 780 μονάδων, ενώ τώρα θα πρέπει να κρατήσει την στήριξη των 760 μονάδων, η οποία εάν διασπαστεί καθοδικά, το ΧΑ μπορεί να υποχωρήσει προς την επόμενη στήριξη των 730-735 μονάδων.

Σε περίπτωση ανοδικής κίνησης της αγοράς, αντίσταση υπάρχει στη ζώνη των 780-790 μονάδων.

Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τις δηλώσεις του Όλαφ Σολτς ότι «θα δοθεί στην Ελλάδα κάτι μικρό», ενώ το ΧΑ δεν προεξοφλεί κάποιες σημαντικές ελαφρύνσεις ως προς το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, το διάλειμμα των τριών ανοδικών συνεδριάσεων στο μέσον της εβδομάδας δεν ήταν ικανό να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς η οποία παρέμεινε για μια ακόμη εβδομάδα σε συνθήκες συναλλακτικής αδράνειας. Η εποχική θερινή συρρίκνωση του ενδιαφέροντος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από ότι συνήθως και από ότι φαίνεται πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση των δεδομένων στο κοντινό διάστημα.

Από τα στατιστικά στοιχεία του Μαΐου φαίνεται ότι οι ξένοι επενδυτές -αν εξαιρεθεί το πακέτο του ΟΤΕ- ήταν πωλητές, στάση που στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να κινείται και τον Ιούνιο στα όρια της επιφυλακτικότητας. Όχι άδικα πάντως, η πλειοψηφία της επενδυτικής κοινότητας αναμένει περισσότερα νέα από τα βασικά μέτωπα (χρέος, μεταμνημονιακό πρόγραμμα, πιθανότητα εκλογών) για να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της.

Από τον Φεβρουάριο και μετά η Αγορά ζυμώνεται μεταξύ 130 μονάδων Γενικού Δείκτη βγάζοντας αρκετή κόπωση στους εμπλεκόμενους μετά από ένα άκρως θετικό ξεκίνημα τον Ιανουάριο. Στην αναθεώρηση της στάσης των επενδυτών έχει παίξει ρόλο και η υπόθεση τουFolli – Follie καθώς όλα τα ερωτήματα παραμένουν ανοικτά χωρίς προφανή ορίζοντα διεκπεραίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 3 Μαΐου, όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση τουQCM, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε συνθήκες σταθερής προοδευτικής φθοράς επιπέδων και συναλλαγών με μοναδική εξαίρεση την εβδομάδα των αναδιαρθρώσεων του MSCI.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε όσο του επέτρεψε η δυναμική των συναλλαγών να προσεγγίσει τις 800 μονάδες κορυφώνοντας στις 779,66 μονάδες. Οι τριπλέτα των βασικών κινητών μέσων (200, 50 και 30 ημερών) δεν απειλήθηκε καν, απλώς "εξοικονομήθηκε" λίγος χρόνος πριν έρθουν τα διαγραμματικά χειρότερα τα οποία θα συμβούν αν η αγορά χάσει τις 735 μονάδες ενώ το αγοραστικό σήμα του MACD δεν θα αντέξει για πολύ όσο η αγορά δεν παίρνει αποστάσεις από τις 750 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά οι συναλλαγές των 40 εκατομμυρίων δεν έχουν δύναμη να σπρώξουν το Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση ενός ακραίου ενδεχόμενου υποχώρησης θα ήταν απίθανο να υλοποιηθεί σε αυτό το συναλλακτικό περιβάλλον. Συμπερασματικά, η πλάγια διολίσθηση είναι το πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα με την στήριξη να βρίσκεται στις 735 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Για άλλη μια φορά οι τράπεζες έσυραν το άρμα της ανόδου ωθώντας το Γενικό Δείκτη να περάσει πάνω από το σημείο κλειδί των 767 μονάδων και να κινηθεί προς τη βραχυχρόνια αντίσταση των 780 μονάδων, αναφέρει στο εβδομαδιαίο του τεχνικό σχόλιο για την αγορά, ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης της Δυναμικής Χρηματιστηριακής, Απόστολος Μάνθος.

Περιοχή, από όπου διέρχεται και καθοδική γραμμή, που ενώνει τις δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές των 802 και 790 μονάδων.

Ανοδική τμήση της εν λόγω γραμμής με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια επίσκεψη προς το επίπεδο των 800 μονάδων.

Άρνηση διαπερατότητας των 780 μονάδων θα καλλιεργήσει πτωτικές δυνάμεις με αποτέλεσμα την επαναπροώθηση του Γενικού Δείκτη προς το διαγραμματικό πάτημα των 760 με 755 μονάδων.

Την ανθεκτικότητα της βραχυχρόνιας αντίστασης στις 2060 μονάδες δοκιμάζει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 δίχως μέχρι τώρα να έχει δηλώσει δυνάμεις διάτρησης και κατεύθυνσης προς τις 2100 μονάδες, σημειώνει ο αναλυτής. Προβληματική είναι και η μέχρι τώρα αποτύπωση στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών των 5 διαδοχικών χαμηλότερων κορυφών από τις αρχές του Μαΐου, χαρακτηριστικό στοιχείο μιας πτωτικής αγοράς.

Ο Τραπεζικός Δείκτης ναι μεν μπήκε μέσα στη ζώνη των 900 με 940 μονάδων αλλά και πάλι δείχνει αδύναμος όχι μόνο για να διασπάσει ανοδικά τις 940 μονάδες αλλά και για να κρατήσει το όριο των 900 μονάδων αφήνοντας έτσι την εντύπωση μιας εύκολης αναχαίτισης των αγοραστών.

Καθοδική καταστρατήγηση των 890 μονάδων θα δώσει εκ νέου πόντους στους «Bears» για το επίπεδο των 840 με 830 μονάδων, καταλήγει ο κ.Μάνθος.

Αν σου άρεσε κάνε