Χ.Α: Απώλειες 5,58% στο Α' εξάμηνο

Χ.Α: Απώλειες 5,58% στο Α' εξάμηνο

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:01 Δημιουργία 30/06/18, 12:53
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με απώλειες 5,58%, ολοκληρώθηκε το α’ εξάμηνο της χρονιάς, αντανακλώντας την αλλαγή στάσης των Ξένων Επενδυτών που σημειώθηκε από τις αρχές Μαΐου.

Η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική Αγορά, καθώς η επιφυλακτικότητα έχει δώσει την θέση της στην αρνητική φημολογία «επί δικαίων και αδίκων», όπως σημειώνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta.

Η «επιτυχής» έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, φαίνεται να πυροδότησε πωλήσεις, αντί για αγορές.

Η πολιτική αστάθεια που δημιουργεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυξάνει την αβεβαιότητα για τους επενδυτές.

Παρά την ικανοποιητική εικόνα των τριμήνων, των επιτυχών αποτελεσμάτων των «τεστ αντοχής» των Τραπεζών, της συμφωνίας του Eurogroup και τα συμπαθητικά μακροοικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, πλεόνασμα κ.λ.π.) η αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά, εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών.

Το καθεστώς αμφισβήτησης έχει δημιουργήσει ένα «τοξικό περιβάλλον» διαπραγμάτευσης, μια αυτονόμηση μονότονα κουραστική σε κατεύθυνση και τζίρο που ακουμπά και τις ομολογιακές εκδόσεις.

«Η καθοδική διάτρηση της ζώνης στήριξης των 770 με 767 μονάδων έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη πάνω στο όριο των 750 μονάδων, με διαθέσεις προσέγγισης της σημαντικής στήριξης των 735 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν διαρραγεί πτωτικά, θα ανοίξει διάπλατα τη διαγραμματική "θύρα" για τις 700 μονάδες», τονίζει ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Στροφή στο υπάρχον σκηνικό, μόνο με την ανοδική «αρπαγή» των 770 μονάδων.
Εάν διασπαστούν καθοδικά τα επίπεδα των 750 μονάδων, επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 735 μονάδες. Περιοχή που εάν διασπαστεί πτωτικά θα ανοίξει ο δρόμος για τις 700 μονάδες.

Αλλαγή σκηνικού, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, θα επέλθει με ανοδική κίνηση πάνω από τις 770 μονάδες.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς την περιοχή των φετινών χαμηλών, τις 735 μονάδες. Από ότι φαίνεται, δύσκολα θα αποφύγει το ενδεχόμενο δοκιμασίας της εν λόγω ζώνης, καθώς η προσπάθεια ανάκτησης των 770 μονάδων δεν εμφάνισε «πάθος», που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν μια αύξηση των συναλλαγών στα 70 με 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Beta.

Οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι όροι παρέμειναν πουλημένοι, ενώ μετά την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο Δείκτης έχει νέο επίπεδο αναφοράς αύξησης της προσφοράς το καθοδικό κενό στις 764 μονάδες. Οι ταλαντωτές αρχίζουν να αποκτούν κλίση προς τα κάτω δείχνοντας προς τις 720 μονάδες, πιθανό επίπεδο στο οποίο θα εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, ευνοώντας μια ανοδική αντίδραση.

Με απώλειες 1,76% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων (-5,03% η εβδομαδιαία πτώση του τραπεζικού δείκτη).
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τον Ιούνιο με μικρή άνοδο 0,23%.

Αν σου άρεσε κάνε