ΧΑ: Σφυροκόπημα δίχως τέλος στις τράπεζες

ΧΑ: Σφυροκόπημα δίχως τέλος στις τράπεζες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:09 Δημιουργία 13/09/18, 17:59

Σφυροκόπημα δίχως τέλος για τον τραπεζικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με "βουτιά" της τάξεως του 6,5% τη συνεδρίαση της Πέμπτης, συμπαρασύροντας την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κάτω από τα επίπεδα και των 680 μονάδων.

Ενδεικτική της απαξίωσης του κλάδου είναι το γεγονός πως ο κλαδικός των τραπεζών έχει χάσει το 27% της αξίας του μέσα σε μόλις 11 συνεδριάσεις, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των συστημικών για το β' τρίμηνο, τα οποία μάλιστα η Deutsche Bank χαρακτήρισε απογοητευτικά.

Την ίδια στιγμή, η αγορά εξακολουθεί να δείχνει ιδιαίτερα ευάλωτη μπροστά στις διεθνείς προκλήσεις, όπως είναι η κρίση στην Τουρκία και το πολιτικό χάος στην Ιταλία. Βέβαια, κλυδωνισμούς προκαλεί και το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης στην Ελλάδα, ενώ οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος ανακατεύουν την εκλογική τράπουλα.

Η αγορά κλείδωσε, γράφοντας απώλειες πάνω από 1,5%, με τους αναλυτές να φοβούνται για διολίσθηση σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ηχηρό ήταν, στο μεταξύ, το «καμπανάκι» του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη μεταβλητότητα στις αγορές, επισημαίνοντας πως οι ανησυχίες ενισχύονται, αν και παραμένουν ισορροπημένες.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,66% στις 678,83 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,39%, στις 1.786,86 μονάδες, ενώ στο -1,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.130,37 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,65% στις 561,85 μονάδες.

Η Eurobank έκλεισε με απώλειες 7,03%, με τις Πειραιώς και Alpha Bank να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση στο -6,47% και -6,91% αντίστοιχα. Αν και βρέθηκε ακόμη και στο -9,67%, η Εθνική έκλεισε με πτώση 5,89%, με τις Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν στο -3,66% και στο -3,22% αντίστοιχα.

Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Aegean, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Grivalia, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, το +0,84% της δεικτοβαρούς Coca Cola βοήθησε λίγο το ΧΑ, ενώ τα κέρδη σε Motor Oil, Μυτιληναίο, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Αν σου άρεσε κάνε