Χ.Α:  Βουτιά 10% μετά την... «έξοδο» από τα μνημόνια

Χ.Α: Βουτιά 10% μετά την... «έξοδο» από τα μνημόνια

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 07:23 Δημιουργία 01/11/18, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την έξοδο από τα μνημόνια και το διάγγελμα της Ιθάκης για το τέλος της Οδύσσειας δεν φαίνεται να έχουν πείσει τις αγορές. Οι επενδυτές παραμένουν αρνητικοί απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, όπως καταδεικνύεται από την εικόνα τόσο του Χρηματιστηρίου, όσο και των ομολόγων.

Στην αρχή του 2018 οι αναλυτές προέβλεπαν χρηματιστηριακό ράλι, ελπίζοντας ότι η αγορά θα προεξοφλούσε έντονα την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα.

Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, είναι εικόνα οικονομίας σε καταστροφή.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης από την ημέρα που η Ελλάδα «βγήκε» από τα μνημόνια (20/8) καταγράφει απώλειες 10,17% και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 23,96%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών από τις αρχές του έτους σημειώνει απώλειες 20,22%. Οι τράπεζες έχουν δεχθεί μεγάλη πλήγμα με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 37,89%, από τις αρχές του 2018.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 8,422 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, ενώ μετά την έξοδο από το μνημόνιο έχουν χαθεί 4,605 δισ. ευρώ.

Απώλειες 23,96% καταγράφει ο κλάδος των τραπεζών από την ημέρα της υποτιθέμενης «καθαρής εξόδου», ενώ ενισχύονται οι ανησυχίες περί αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων, οδηγώντας σε σενάρια αυξήσεων κεφαλαίου με μετρητά.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αυτές οι αυξήσεις δεν είναι εύκολο να πετύχουν και φυσικά θα γίνουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Αν δεν πετύχουν, υπάρχει ο κίνδυνος κρατικοποίησης.

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση όχι μόνο αποτρέπει νέες επενδύσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά τα ξένα funds σορτάρουν με ένταση αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Ο πολιτικός κίνδυνος δείχνει να έχει επανέλθει, με την αγορά να βλέπει τη σταθερότητα να τίθεται εν αμφιβόλω, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Έως ότου υπάρξει, αν υπάρξει, κάποιου είδους σταθεροποίηση στην κυβέρνηση, η αγορά θα παίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών πολύ πιο έντονα.

Άλλωστε, όπως αρκετοί εγχώριοι αναλυτές έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, η αγορά έχει ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία έχει πληγεί σοβαρά.

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

Τους επενδυτές ανησυχεί το πολιτικό ρίσκο, που αυξάνεται στην χώρα μας , καθώς ουσιαστικά έχουμε εισέλθει σε μία παρατεταμένη περίοδο και το οποίο όχι μόνο θα συνεχίζει να κρατά εκτός αγορών την Ελλάδα, αλλά μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα η μακρά προεκλογική περίοδος, που είναι όχι μόνο τροχοπέδη για νέες επενδύσεις αλλά και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets.

Όπως επιβεβαιώνουν τα υψηλά και ευμετάβλητα επιτόκια και οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Προϋποθέσεις όπως η κυβερνητική σοβαρότητα και εμπιστοσύνη, η υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η έγκαιρη και πιο γενναία ρύθμιση του δημοσίου χρέους, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε