Τραπεζική «κατρακύλα» στο ΧΑ

Τραπεζική «κατρακύλα» στο ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:16 Δημιουργία 14/11/18, 11:13

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», λέει ο λαός, ρήση που ταιριάζει γάντι στην εικόνα, που παρουσιάζει με το... καλημέρα η εγχώρια χρηματιστηριακή στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στο ταμπλό σημειώνονται απώλειες πάνω από 1,5% στις 630 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να διαπραγματεύεται στο «βαθύ κόκκινο». Ενδεικτική η «βουτιά» του σχετικού δείκτη, που ξεπερνά το 7%, στον απόηχο της βαριάς «καμπάνας» της MSCI, η οποία υποβάθμισε τις μετοχές τριών εκ των τεσσάρων συστημικών.

Μάλιστα, η πτώση για Εθνική και Eurobank είναι μεγαλύτερη του 10%, ενώ απώλειες άνω του 4% καταγράφει και η μετοχή της Πειραιώς.

Σημειώνεται πως η φημολογούμενη εδώ και εβδομάδες διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας και τον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap, επιβεβαιώθηκε αργά χθες το βράδυ. Παράλληλα, από τον δείκτη MSCI Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Η αναθεώρηση θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ης Νοεμβρίου.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη αυτή, οι αναλυτές χτυπούν «καμπανάκι» για την πορεία των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες μάλιστα συγκεντρώνουν τις πιο μεγάλες short θέσεις.

Προειδοποιούν για την αποχώρηση σημαντικών ξένων χαρτοφυλακίων, τη στιγμή που ο κλάδος υποφέρει από τον «βραχνά» των κόκκινων δανείων, για τον οποίο απαιτείται δραστική λύση.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πειραιώς συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες short θέσεις από όλες τις άλλες ελληνικές τράπεζες και μετοχές, οι οποίες διαμορφώνονται στο 3,73% επί των μετοχών της ή στα 18,3 εκατ. ευρώ (το Lansdowne Partners έχει το 2,74% και το Marshall Wace το 0,99% των συνολικών shorts).

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η Eurobank σημειώνει απώλειες 13,52% και η Εθνική είναι στο -12,27%, με τις δύο να έχουν διακινήσει πάνω από το 80% του μέχρι τώρα όγκου της αγοράς. Πτώση 4,86% καταγράφει η Πειραιώς, με τις ΔΕΗ και Alpha Bank να είναι στο -2,38% και -2,18% αντίστοιχα.

Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Grivalia, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Μυτιληναίος, Φουρλής, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΟΛΠ, Σαράντης και Aegean, ενώ μικρά κέρδη καταγράφουν οι Βιοχαλκο, Jumbo και Τιτάν.

Αν σου άρεσε κάνε