ΧΑ-Τράπεζες: Κίνδυνος να βγουν από τα ραντάρ των μεγάλων χαρτοφυλακίων

ΧΑ-Τράπεζες: Κίνδυνος να βγουν από τα ραντάρ των μεγάλων χαρτοφυλακίων

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 08:11 Δημιουργία 15/11/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το ΧΑ και οι τράπεζες κινδυνεύουν να βγουν από τα ραντάρ των μεγάλων και σοβαρών ξένων χαρτοφυλακίων, όπως προκύπτει από την τελευταία διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών, της Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας και τον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap, η οποία θα επιφέρει και σημαντικές εκροές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Societe Generale σε πρόσφατη ανάλυσή της τοποθετούσε τις εκροές στα 52,73 εκατ. δολάρια για την Eurobank ή τα 79,01 εκατομμύρια μετοχές, στην Πειραιώς τα 17,59 εκατ. δολάρια ή τα 12,07 εκατ. μετοχές και για την Εθνική Τράπεζα τα 23, 34 εκατ. δολ. ή τα 39,87 εκατ. μετοχές.

Οι εξελίξεις αυτές πίεσαν χθες τις τραπεζικές μετοχές, μετά την αντίδραση της Τρίτης στο άκουσμα της είδησης και μόνο ότι προετοιμάζεται από την ΤτΕ σχέδιο για τη μείωση του βάρους των NPLs των ελληνικών τραπεζών

Ο τραπεζικός κλάδος από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το τελευταίο κύμα πιέσεων, έχει χάσει το 45% της κεφαλαιοποίησής του, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διαμορφώνεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ, από τα 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2013, και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, έφτανε τα 25,6 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές για το σχέδιο της ΤτΕ

Οι αγορές τώρα περιμένουν, σχετικά με τις τράπεζες, την υλοποίηση των σχεδίων της ΤτΕ για μείωση των «κόκκινων δανείων» κατά 50%.

Για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ελληνική κεντρική τράπεζα προτείνει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Με αυτά τα assets, το SPV θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει μια "bad bank", πουλώντας ομόλογα και εξαγοράζοντας περί τα 42 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

"Είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη συναλλαγή δομημένης χρηματοδότησης, διότι αναμιγνύει φορολογικά, νομικά και ρυθμιστικά προβλήματα. Είναι δύσκολο να δούμε εάν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να έχουμε επενδυτές", ανέφερε ο Jerome Legras, επικεφαλής έρευνας της Axiom Alternative Investments.

Μία εκ των πηγών ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν το σχέδιο αυτό και ένα παράλληλο που έκανε την εμφάνισή του τον προηγούμενη μήνα από το ΤΧΣ. Προβλέπει ένα SPV χρηματοδοτούμενο εν μέρει από κρατικά κεφάλαια και ενδεχομένως με κρατική εγγύηση. Ένα παρόμοιο σχέδιο στην Ιταλία έχει βοηθήσει τις τράπεζες να "ξεφορτωθούν" ένα σημαντικό ποσό του χρέους τους.

Τα νέα αρχικά έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό στην Ελλάδα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καθώς η χώρα πρέπει να "ελαφρύνει" τις τράπεζες από το φορτίο των επισφαλών δανείων, για να αναζωογονηθεί η οικονομία της.

"Είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση. Θα αποτελούσε άλλο ένα όπλο στο οπλοστάσιό μας", ανέφερε ο Φωκίων Καραββίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

"Εξακολουθούν να λείπουν κάποια μέρη αυτής της πρωτοβουλίας", δήλωσε ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής έρευνας στη Eurobank Equities. Παρόλα αυτά, "το γεγονός ότι υπάρχουν επιπρόσθετες προσπάθειες για να εκκινήσει η διαδικασία επιδιόρθωσης των ισολογισμών, θα μπορούσε να προκαλέσει ενθουσιασμό στην αγορά", δήλωσε.

Ωστόσο, το SPV αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η μονάδα των αναβαλλόμενων φόρων θα χρειαζόταν πιθανώς να αποκτήσει αξιολόγηση, και στη συνέχεια οι επενδυτές σε ομόλογα που θα εξέδιδε το SPV θα χρειαζόταν να εξετάσουν πολλές περίπλοκες φορολογικές επιπτώσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδας θα εκδώσει το λεπτομερές σχέδιο στις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει την υπόθεση. Άλλο ένα πιθανό πρόβλημα: είναι ασαφές εάν το σχέδιο θα αφήσει τις τράπεζες με ένα επαρκές κεφαλαιακό απόθεμα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

"Θα αγόραζα αυτά τα ομόλογα; Αμφιβάλλω ότι θα το έκανα, ακόμη και για ένα υψηλό premium σε νέες εκδόσεις", ανέφερε ο Timothee Pubellier, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Financiere de La Cite στο Παρίσι.

"Αυτό που χρειάζονται αυτές οι τράπεζες, είναι φρέσκα κεφάλαια. Η μετακίνηση φανταστικών κεφαλαίων δεν θα βελτιώσει τη θεμελιώδη κατάστασή τους και δεν θα είναι πειστικό για τους επενδυτές.

Αν σου άρεσε κάνε