Δίχως «ανάσα» το σφυροκόπημα στις τράπεζες - Παρελθόν οι 600 μονάδες

Δίχως «ανάσα» το σφυροκόπημα στις τράπεζες - Παρελθόν οι 600 μονάδες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 16:06 Δημιουργία 20/11/18, 15:42

Το σφυροκόπημα στις τραπεζικές μετοχές οδηγεί την εγχώρια χρηματιστηριακή στα «τάρταρα», έχοντας «ροκανίσει» και τις 600 μονάδες, με το χειρότερο σενάριο των αναλυτών να επιβεβαιώνεται.

Το ΧΑ εξακολουθεί να χάνει σημαντικά επίπεδα στήριξης, μόλις λίγους μήνες αφότου η χώρα υποτίθεται πως βγήκε από τα μνημόνια. Οι πωλητές έχουν «εγκατασταθεί» στις τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.

Αρκεί να σημειωθεί ότι οι απώλειες για τον κλάδο αγγίζουν το 5%, ενώ «χάνεται» και το ψυχολογικό όριο των 4 δισ. ευρώ στις κεφαλαιοποιήσεις του.

Η «βουτιά» του τραπεζικού δείκτη εκπέμπει μήνυμα SOS. Πλέον πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό του 2016, κινούμενος κοντά στις 400 μονάδες, με τις 380 και τις 359 μονάδες να είναι οι επόμενες στηρίξεις.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 2,49% στις 601,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,6 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.579,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 4,69% στις 416,30 μονάδες.

Οι πωλητές δοκιμάζουν τις αντοχές των τραπεζών, στον απόηχο των εξελίξεων της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI Greece.

Επισημαίνεται ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκε η διαγραφή των μετοχών των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών, η «χασούρα» στις τράπεζες ξεπερνά κατά μέσο όρο το 15%, τη στιγμή που οι απώλειες από τις αρχές Σεπτεμβρίου αγγίζουν το 40%.

Την ίδια ώρα, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί και στα διεθνή χρηματιστήρια δεν βοηθάει την εγχώρια αγορά να σηκώσει κεφάλι, ενώ οι short έχουν ξεκάθαρα πια το «πάνω χέρι».

Και όλα αυτά λίγο πριν οι τράπεζες ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2018, με την Deutsche Bank να σημειώνει πως στο επίκεντρο θα βρεθούν τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα NPEs.

Η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Νοεμβρίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς.

Γυρίζοντας στο ταμπλό, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 6,88%, με την Πειραιώς, τη ΓΕΚ Τέρνα και τον Μυτιληναίο να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 4%. Απώλειες 3,35% για την Εθνική, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Φουρλή, Σαράντη, Eurobank, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Βιοχαλκο, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Grivalia, Λάμδα, Τιτάν και ΟΛΠ. Μόνο η Aegean κινείται στον FTSE 25 σε θετικά εδάφη, καταγράφοντας όμως κέρδη 0,42%.

Αν σου άρεσε κάνε