XA: Ήλιος πριν την «καταιγίδα» του MSCI

XA: Ήλιος πριν την «καταιγίδα» του MSCI

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 13:57 Δημιουργία 29/11/18, 13:50

Ήλιος πριν την «καταιγίδα». Η φράση αποτυπώνει το κλίμα, που επικρατεί στη Λεωφόρο Αθηνών την Πέμπτη, μία μέρα πριν τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές του δείκτη MSCI Greece, με τις ανησυχίες περί αυξημένων εκροών στο χρηματιστηριακό ταμπλό να εντείνονται.

Αυτή την ώρα, πάντως, η αγορά κινείται έντονα ανοδικά, με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει σημαντικά κέρδη, οδηγώντας πάνω από τα επίπεδα των 610 μονάδων τον ΓΔ.

Αγορά και επενδυτές δείχνουν μία πρώτη αντίδραση ως προς τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο τραπεζικό «μέτωπο», με πρώτο το σχέδιο της ΤτΕ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, στη συνέχεια, τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia και τέλος, του δημοσιεύματος του BBG ότι το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον «καθαρισμό» των ελληνικών και ιταλικών τραπεζών από τα προβληματικά στοιχεία.

Ωστόσο, οι αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι ενόψει της αυριανής εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων της MSCI, εκτιμώντας πως η σημερινή κερδοφορία είναι παροδική και προέρχεται μεταξύ άλλων και από τη θετική αξιολόγηση της Moody's για το πλάνο της ΤτΕ σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, το οποίο ο οίκος θεωρεί πως θα βελτιώσει τα assets των συστημικών και την κεφαλαιακή τους βάση.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,96% στις 614,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,89 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,3 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.626,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 4,62% στις 438,11 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο Μυτιληναίος και η Eurobank ενισχύονται κατά 5,67% και 5,09% αντίστοιχα, με την Alpha Bank να είναι στο +5,06% και την Εθνική στο +4,11%. Άνω του 3% είναι η άνοδος σε Grivalia, Motor Oil και Aegean, ενώ άνω του 2% οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Πειραιώς.

Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Φουρλής, Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Coca Cola και Jumbo. Χωρίς μεταβολή οι ΟΠΑΠ και Τιτάν, ενώ μικρές απώλειες σημειώνουν οι Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Αν σου άρεσε κάνε