ΧΑ: Χειρότερη απόδοση και από την Μποτσουάνα!

ΧΑ: Χειρότερη απόδοση και από την Μποτσουάνα!

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 10:15 Δημιουργία 03/12/18, 08:07
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στην αρχή του 2018 οι αναλυτές προέβλεπαν χρηματιστηριακό ράλι, ελπίζοντας ότι η αγορά θα προεξοφλούσε έντονα την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια.

Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά, είναι εικόνα οικονομίας σε καταστροφή, οικονομίας που δεν εξήλθε από τα μνημόνια.

Οι ελληνικές μετοχές βάσει του δείκτη MSCI Greece σημειώνουν από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο με πτώση άνω του 37%, μετά από τις αγορές της Αργεντινής, της Τουρκίας και του Παναμά, ενώ καλύτερη εικόνα από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζουν οι αγορές του Πακιστάν και της Μποτσουάνας!

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την έξοδο από τα μνημόνια και το διάγγελμα της Ιθάκης για το τέλος της Οδύσσειας δεν φαίνεται να έπεισε τις αγορές. Οι επενδυτές παραμένουν αρνητικοί απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, όπως καταδεικνύεται από την εικόνα τόσο του ελληνικού Χρηματιστηρίου, όσο και των ελληνικών ομολόγων.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 9 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, ενώ μετά την έξοδο από το μνημόνιο έχουν χαθεί 5 δισ. ευρώ.

Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση όχι μόνο αποτρέπει νέες επενδύσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά τα ξένα funds σόρταραν με ένταση αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Ο πολιτικός κίνδυνος δείχνει να έχει επανέλθει, με την αγορά να βλέπει τη σταθερότητα να τίθεται εν αμφιβόλω, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Έως ότου υπάρξει, αν υπάρξει, κάποιου είδους σταθεροποίηση στην κυβέρνηση, η αγορά θα παίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών πολύ πιο έντονα.

Άλλωστε, όπως αρκετοί εγχώριοι αναλυτές έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, η αγορά έχει ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία έχει πληγεί σοβαρά.

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

Τους επενδυτές ανησυχεί το πολιτικό ρίσκο, που αυξάνεται στην χώρα μας , καθώς ουσιαστικά έχουμε εισέλθει σε μία παρατεταμένη περίοδο και το οποίο όχι μόνο θα συνεχίζει να κρατά εκτός αγορών την Ελλάδα, αλλά μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα η μακρά προεκλογική περίοδος, που είναι όχι μόνο τροχοπέδη για νέες επενδύσεις αλλά και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets.

Όπως επιβεβαιώνουν τα υψηλά και ευμετάβλητα επιτόκια και οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Προϋποθέσεις όπως η κυβερνητική σοβαρότητα και εμπιστοσύνη, η υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η έγκαιρη και πιο γενναία ρύθμιση του δημοσίου χρέους, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε