Ανήμπορο το ΧΑ να «σηκώσει» τα διεθνή «βαρίδια»

Ανήμπορο το ΧΑ να «σηκώσει» τα διεθνή «βαρίδια»

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:46 Δημιουργία 20/12/18, 11:42

Ανήμπορη να «σηκώσει» το βάρος των εισαγόμενων πιέσεων αποδεικνύεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά για ακόμη μία φορά, «ανοίγοντας» τη συνεδρίαση της Πέμπτης στο «κόκκινο» για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Το ΧΑ εξακολουθεί να κινείται κάτω από τα επίπεδα των 620 μονάδων, τη στιγμή που οι ευρωαγορές σημειώνουν πτώση άνω του 1% στη «σκιά» των αποφάσεων της Fed, η οποία αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια.

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed παρά τα «πυρά» του Ντόναλντ Τραμπ έχει προβληματίσει την επενδυτική κοινότητα για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των αγορών.

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρεάζουν την εγχώρια αγορά, η οποία κάνει... ήδη Χριστούγεννα, κοιτάζοντας τον τζίρο, ο οποίος είναι για... κλάματα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι συναλλαγές έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υποτονικές και όχι αυξημένες, όπως παραδοσιακά παρατηρείται, σημειώνοντας πως στο ταμπλό δεν καταγράφεται καν «καλλωπισμός» αποτιμήσεων, καθώς οι μεγάλοι «παίκτες» έχουν ήδη κλείσει τα βιβλία τους.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,58% στις 615,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,64% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.615,32 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,76% στις 427,52 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η Aegean και η Motor Oil σημειώνουν απώλειες 2,14% και 2,33% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Βιοχαλκο, Grivalia, Φουρλής, ΟΛΠ, Εθνική, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια.

gΣτον αντίποδα, η Jumbo, ο Σαράντης και η ΔΕΗ, η οποία σήμερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 9μήνου, σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή ο Τιτάνας.

Αν σου άρεσε κάνε