«Μαυρίζει» την κυβέρνηση ανοχής το ΧΑ

«Μαυρίζει» την κυβέρνηση ανοχής το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:14 Δημιουργία 16/01/19, 18:05

Κυριολεκτικά… αμετάβλητος τερμάτισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης. Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε και σήμερα να «σπάσει» δυναμικά το πτωτικό σερί, που σημειώνεται από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου με το πολιτικό «διαζύγιο» των κκ. Τσίπρα-Καμμένου.

Όπως έγραφε και χθες το Xrimaonline.gr, το ΧΑ ψηφίζει εκλογές, όπως και η πλειονότητα των διεθνών επενδυτικών οίκων, η οποία σχολιάζοντας τις έκτακτες εξελίξεις στην Ελλάδα, τονίζει ότι ενδεχόμενη παρατεταμένη πολιτική περίοδο θα πυροδοτήσει μία εκ νέου οικονομική κρίση στη χώρα.

Αγορές και αναλυτές επισημαίνουν πως αν η κυβέρνηση ξεπεράσει μεν το «σκόπελο» της ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά βγει δε τραυματισμένη από αυτή τη διαδικασία, δίχως όμως να προσφύγει σε κάλπες, τότε κινδυνεύει να χαθεί και το 2019 σε όρους οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η έντονη μεταβλητότητα και οι συχνές εναλλαγές προσήμων ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης της Τετάρτης στη Λεωφόρο Αθηνών.

Το βλέμμα της αγοράς τώρα στρέφεται στην ψηφοφορία επί των Πρεσπών, η οποία θα αποτελέσει ένα ακόμη κρας τεστ για την αντοχή της κυβέρνησης, η οποία ψάχνει για την πλειοψηφία των 151.

Αναλυτές επισημαίνουν πως όσο η αβεβαιότητα εντείνεται, τόσο το τοπίο θα είναι ιδιαίτερα ρευστό στο ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αμετάβλητος στις 622,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 618,01 μονάδων (-0,77%) και 627,06 μον. (+0,69%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 26,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,09%, στις 1.658,28 μονάδες, ενώ στο +0,52% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.004,46 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,09% στις 403,12 μονάδες.

Η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 4,19%, με τον Σαράντη να ακολουθεί με -3,03% και τις Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ στο -2,22% και -2% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Grivalia και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, Aegean, Βιοχαλκο, Coca Cola, ΕΧΑΕ και Motor Oil έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή οι Εθνική, Eurobank, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo.

Αν σου άρεσε κάνε