Τραπεζικός «σεισμός» ταρακούνησε το ΧΑ

Τραπεζικός «σεισμός» ταρακούνησε το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 18:04 Δημιουργία 17/01/19, 17:54

Η μπίλια κάθισε στο «βαθύ κόκκινο» τελικά, με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να τερματίζει τη συνεδρίαση της Πέμπτης ένα μόλις βήμα πάνω από τις 615 μονάδες, τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης «έπεσε» από τα επίπεδα των 400 μονάδων, «γράφοντας» στο φίνις απώλειες άνω του 6%.

Το ΧΑ υπέκυψε τελικά στις ισχυρές πιέσεις των πωλητών, διαγράφοντας την όποια προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, που σημειώθηκε στην έναρξη των συναλλαγών.

Η αγορά φαίνεται πως συμφωνεί με την πλειονότητα των διεθνών επενδυτικών οίκων, η οποία σχολιάζοντας τις έκτακτες εξελίξεις στην Ελλάδα, τονίζει ότι ενδεχόμενη παρατεταμένη πολιτική περίοδο θα πυροδοτήσει μία εκ νέου οικονομική κρίση στη χώρα.

Αγορές και αναλυτές επισημαίνουν πως αν και ο πρωθυπουργός ξεπέρασε το «σκόπελο» της ψήφου εμπιστοσύνης, εντούτοις μιλάμε για μία κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία δεν μπορεί να μακροημερεύσει πολιτικά.

Για το ΧΑ η προσφυγή στις κάλπες δείχνει μονόδρομος, καθώς ο κίνδυνος να χαθεί και το 2019 στη «σκιά» της πολιτικής αβεβαιότητας είναι πλέον ορατός.

Ενδεικτική της λύσης των εκλογών είναι η σημερινή έκθεση της Citi, στην οποία αναφέρεται ότι μία συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα θα είναι πιο φιλική για τις αγορές και το επιχειρείν σε σχέση με τον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι πιέσεις σε βάρος του τραπεζικού κλάδου εντάθηκαν την Πέμπτη, με το βρετανικό fund Lansdowne Partners να προχωρεί σε αύξηση των short θέσεών του επί των μετοχών της Alpha Bank στο 0,75% από 0,60%, στο οποίο τις είχε αυξήσει στις 31 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα, το Lansdowne προχώρησε και σε αύξηση των shorts του στην Eurobank, στο 1,52% από 1,40% που τις είχε αυξήσει στην έναρξη του νέου έτους.

Στο ταμπλό τώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 616,96 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 613,76 μονάδων (-1,45%) και 624,26 μον. (+0,24%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,94%, στις 1.642,67 μονάδες, ενώ στο -0,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 994,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,11% στις 378,48 μονάδες.

Στο μεταξύ, απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν και οι Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ και Grivalia, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Motor Oil και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ο ΟΠΑΠ προσπάθησε να δώσει κάποια στήριξη στην αγορά, καταγράφοντας κέρδη 3,02%, με την Τέρνα Ενεργειακή να κλείνει στο +2,57%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Σαράντη, Φουρλή και ΑΔΜΗΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΟΛΠ και Jumbo.

Αν σου άρεσε κάνε