Ήπια ανοδικά το ΧΑ με εισαγόμενη χείρα βοηθείας

Ήπια ανοδικά το ΧΑ με εισαγόμενη χείρα βοηθείας

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:24 Δημιουργία 31/01/19, 11:21

Στο «πράσινο» άνοιξε την αυλαία η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την Πέμπτη, λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι κινούνται σε εύφορο έδαφος λόγω των εξελίξεων στη Fed, όσο και από τη μικρή βελτίωση που σημειώνεται στις αποδόσεις των ομολόγων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει κατά 0,49% στις 638,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.693,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,95% στις 387,39 μονάδες.

Η αγορά έχει στρέψει το «βλέμμα» σήμερα στο «μέτωπο» του EWG, περιμένοντας την αποτίμηση των θεσμών για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, για το οποίο κοινωνικοί εταίροι και κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Την ίδια ώρα, η αγορά περιμένει την «ετυμηγορία» των θεσμών και για την πορεία των εκκρεμοτήτων ως προς τα βασικά «μέτωπα» των ιδιωτικοποιήσεων.

Φυσικά, το θέμα των τραπεζών όσον αφορά το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη «καίει». Σημειώνεται πως οι θεσμοί έχουν δώσει περιθώριο στην κυβέρνηση για ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 2,43%, με τον Σαράντη, την Εθνική, την ΕΧΑΕ, τη Βιοχάλκο, τον Ελλάκτωρα, τον ΑΔΜΗΕ και τον Φουρλή να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Eurobank, Aegean, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Grivalia, Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πτρέλαια.

Στον αντίποδα, απώλειες 0,51% σημειώνει η Τέρνα Ενεργειακή και 0,09% ο ΟΤΕ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ο Τιτάνας. Αίσθηση προκαλεί ότι η Coca Cola δεν έχει κάνει πράξη ακόμη, όπως και ο ΟΛΠ.

Αν σου άρεσε κάνε