ΧΑ: Τα... «κλειδιά» στις τράπεζες

ΧΑ: Τα... «κλειδιά» στις τράπεζες

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:32 Δημιουργία 04/02/19, 11:28

Υποτονικά ξεκίνησε την εβδομάδα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τις τράπεζες να παραμένουν «κλειδί» για την πορεία της.

Το ΧΑ κινείται στο «πράσινο» στην περιοχή των 640 μονάδων, σημειώνοντας ωστόσο μικρά κέρδη, ενώ ο πολύ χαμηλός τζίρος είναι ενδεικτικός της επενδυτικής επιφυλακτικότητας.

Το τοπίο για μία σειρά «καυτών» ζητημάτων όσον αφορά τη τραπεζική αγορά παραμένει «θολό

», με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως όσο εκκρεμεί η εξεύρεση μίας μόνιμης λύσης για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τόσο οι πωλητές θα έχον το πάνω χέρι στο ταμπλό.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:00, διαμορφώνεται στις 642,43 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,15%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,24%.

Επιμένοντας στο «μέτωπο» των τραπεζών, η Moody’s σε χθεσινή της έκθεση υπογράμμισε πως αν και η έκδοση του 5ετούς ομολόγου είναι credit positive, εντούτοις η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, τονίζοντας πως οι τράπεζες αποτελούν τον καταλύτη για ένα θετικό «σήμα» από τους θεσμούς.

Προς το παρόν κυβέρνηση και τραπεζίτες δεν μπορούν να τα βρουν σχετικά με το «διάδοχο» του νόμου Κατσέλη και ειδικά με το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που το ζήτημα έχει και πολιτική «χροιά», δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με την κυβέρνηση Τσίπρα να επιχειρεί την ανάσταση του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» μέσω παρεμβάσεων με κοινωνικό πρόσημο.

Οι πρώτες προτάσεις για την διάδοχη κατάσταση αναμένονται στα χέρια των θεσμών τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η αγορά «διαβάζει» τη «βόμβα» του Γιάννη Δραγασάκη: «μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».

Σήμερα, Δευτέρα, πάντως, το ΧΑ βρίσκει στηρίγματα στις τράπεζες. Βέβαια, η εικόνα αυτή δεν μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο διάστημα, καθώς θα αρχίσει η κόπωση των long που θα παραμένουν εγκλωβισμένοι σε επίπεδα που δεν δίνουν σημαντικές αποδόσεις.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+3,68%) και της Alpha Bank (+2,01%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ (-1,09%) και της Motor Oil (-0,68%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+1,37%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,30%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-1,09%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,47%).

Ανοδικά κινούνται 26 μετοχές, 20 πτωτικά και 19 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές ΣΕΛΟΝΤΑ +7,30% και Ιατρικό +2,68%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Ειδησεοφωνική Ελλάς -9,84% και Πλαίσιο -2,34%.

Αν σου άρεσε κάνε