Στην «ανιούσα» το ΧΑ με limit up για την Πειραιώς

Στην «ανιούσα» το ΧΑ με limit up για την Πειραιώς

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 16:30 Δημιουργία 28/02/19, 16:25

Την «ανιούσα» έχει τραβήξει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την Πέμπτη εν μέσω ενός τραπεζικού ράλι, που έχει οδηγήσει μάλιστα την Πειραιώς σε limit up.

Με ένα εντυπωσιακό άλμα 30% η μετοχή της Τράπεζας όχι μόνο ανέκτησε το επίπεδο του ενός ευρώ, το οποίο είχε χάσει στις 19 Νοεμβρίου 2018, αλλά υπερδιπλασίασε κιόλας την τιμή της μέσα σε έναν μήνα.

Ο τραπεζικός κλάδος κερδίζει πάνω από 10%, συμπαρασύροντας ολοένα και πιο ψηλά τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος αυτή την ώρα έχει ξεπεράσει τις 710 μονάδες, τη στιγμή που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατεί επιφυλακτικότητα, στον απόηχο της αιφνίδιας διακοπής των συνομιλιών Τραμπ-Κιμ.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η μικρή αποκλιμάκωση στην εγχώρια αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,65%.

Η αγορά σήμερα ανέρχεται σε υψηλά 5μήνου, εν μέσω κινητικότητας στο τραπεζικό «μέτωπο», καθώς έπεται η κατάθεση του νομοσχεδίου του νέου νομικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το ΧΑ «διαβάζει» το νέο καθεστώς ως ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις τράπεζες και τους ισολογισμούς του, για το λόγο αυτό και το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα «χαρτάκι» των συστημικών.

Την ίδια ώρα, πάντως, χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν πως η αγορά «βλέπει» εκλογές, εκπέμποντας θετικά μηνύματα.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η αγορά αξιολογεί τις δημοσκοπήσεις, που έρχονται στο «φως», ψηφίζοντας την επικράτηση φιλελεύθερων δυνάμεων στην κάλπη και προσβλέποντας σε εκλογική νίκη της ΝΔ.

Κουφαίοι «παίκτες» και επενδυτικοί οίκοι, εξάλλου, υποστηρίζουν πως ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα σηματοδοτήσει ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 15:50, διαμορφώνεται στις 711,02 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,27%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 62,231 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,46%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,31%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς +26,60%, της Εθνικής +10,17% , της Eurobank +5,95% και της Alpha Bank +4,74%.

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ -1,68% κακ της Jumbo -1,61%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Τραπεζών +10,47%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Τροφίμων -1,03%.

Ανοδικά κινούνται 58 μετοχές, 39 πτωτικά και 25 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πειραιώς +26,00% και Εθνική +9,35%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Forthnet -17,07% και Βιοκαρπέτ -10,00%.

Αν σου άρεσε κάνε