Εγχώριες και εισαγόμενες πιέσεις «στερούν» τις 700 μονάδες από το ΧΑ

Εγχώριες και εισαγόμενες πιέσεις «στερούν» τις 700 μονάδες από το ΧΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ UPD 11:52 Δημιουργία 08/03/19, 11:13

Τόσο εγχώριες όσο και εισαγόμενες είναι οι πιέσεις που δέχεται με το «καλημέρα» η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να δείχνουν τις «άγριες» διαθέσεις τους ήδη από το ξεκίνημα…

Το ταμπλό έχει «κοκκινίσει» και οι 700 μονάδες έχουν χαθεί, στον απόηχο αφενός της χθεσινής απογοητευτικής ειδησεογραφίας γύρω από το «μέτωπο» της οικονομίας και αφετέρου στη «σκιά» των ανησυχιών για τα καυτά παγκόσμια ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, αρχικά οι ασιατικοί δείκτες και στη συνέχεια οι ευρωπαϊκοί κινούνται σε πτωτικό έδαφος, με τον Shanghai Composite να καταγράφει τη μεγαλύτερη βουτιά από την έναρξη του τρέχοντος έτους.

Ο Γενικός Δείκτης «γράφει» πτώση 1,5%, ενώ ο τραπεζικός «κατρακυλά» πάνω από 4%. Ο κλάδος βρίσκεται στην «πρέσα» μετά από ένα μεγάλο διάστημα που κατέγραφε ράλι.

Στις τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς κινείται με πτώση 3,85%, η Eurobank κινείται 5,41% χαμηλότερα, η Alpha Bank είναι στο -3,24% και η Εθνική υποχωρεί κατά 2,17%.

Οι επενδυτές «χωνεύουν» τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, η οποία «πέρασε» κάτω από τον πήχη, ενώ την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες δεν εκπέμπουν θετικά σινιάλα για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, με τη δόση του ενός δις. ευρώ να «αιωρείται», θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως δεν θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευσή της στο επικείμενο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει ακόμη κλείσει κρίσιμα εκκρεμή ζητήματα.

Παράλληλα, τα «καμπανάκι» Ντράγκι, ΟΟΣΑ και διεθνών οίκων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζουν την τάση και στη Λεωφόρο Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:55, διαμορφώνεται στις 693,14 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,60%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,41%.

Πτωτικά κινούνται όλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank(-5,49%), της Πειραιώς (-4,27%) και της Alpha Bank (-4,11%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-4,2%) και των Ταξιδιών (-0,79%).

Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές,41 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Δρομέας+5,,63% και Alpha Αστικά Ακινητα+5,11%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Unibios-5,49% και Eurobank-5,17%.

Αν σου άρεσε κάνε