Στους 32 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στους 32 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

ΥΓΕΙΑ UPD 17:04 Δημιουργία 31/10/19, 17:00

Ακόμα ένα άτομο στην Ελλάδα έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον ιό σε 32, όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σήμερα παραμένουν 3 ασθενείς για νοσηλεία σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 2 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Εξάλλου, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης εκτιμάται ως πολύ χαμηλή. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την εβδομάδα 21-27 Οκτωβρίου ελέχθηκαν συνολικά 36 κλινικά δείγματα από νοσοκομεία στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και ήταν όλα αρνητικά για ιούς γρίπης. Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία που συλλέγονται από τον ΕΟΔΥ αναφορικά με τις επισκέψεις σε γιατρούς πολιτών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, οι οποίες παραμένουν επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από την αρχή Οκτωβρίου που ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της εποχικής γρίπης έχει καταγραφεί ένα κρούσμα μόλυνσης και νόσησης. Αφορούσε έναν 71χρονο ταξιδιώτη, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ωστόσο, η μηδενική κυκλοφορία των ιών της γρίπης δεν πρέπει να υποτιμάται από τους πολίτες. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν πως ο μήνας Νοέμβριος πρέπει να αξιοποιηθεί για τη θωράκιση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, δηλαδή των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων, των εγκύων, των υπέρβαρων κα., με το αντιγριπικό εμβόλιο. Υπενθυμίζουν ακόμη πως η έξαρση της γρίπης καταγράφεται από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Αν σου άρεσε κάνε