Γνωστοί με τον κοροναϊό: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο από τη μετάδοση

Γνωστοί με τον κοροναϊό: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο από τη μετάδοση

ΥΓΕΙΑ UPD 16:21 Δημιουργία 27/02/20, 15:10

Χρηστικές πληροφορίες για το ποιοι εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν από τον κοροναϊό Covid-19 στην Ελλάδα έδωσε την Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με αφορμή τα 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τη νόσο στη χώρα.

Μιλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επιστημονικός επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρς Τσιόδρας, ρωτήθηκε για αυτό που ονομάζουμε «υψηλού κινδύνου επαφή».

Παραδείγματος χάριν, κάποιος ο οποίος έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο, πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο.

Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον.

Τώρα, οι χαμηλού κινδύνου επαφές, παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μία ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Και αυτός ακόμα αν και είναι χαμηλού κινδύνου, αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, παρά το γεγονός αυτό. Παίρνουμε ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω, συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας

Αν σου άρεσε κάνε