Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό

Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό

ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ Δημιουργία 09/03/20, 14:53

Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες αναφορικά με τον κοροναϊό Covid-19 εξέδωσε τη Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται υψηλός. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19, – https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200308-sitrep-48-covid-19.pdf?sfvrsn=16f7ccef_4 – αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, και ιδιαίτερα αν ανήκετε σε ευάλωτες ομάδες με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
  • Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (1135).

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Αν σου άρεσε κάνε