Μένουμε Ασφαλείς: Επιστρέφουμε με σεβασμό στη δημόσια υγεία

Μένουμε Ασφαλείς: Επιστρέφουμε με σεβασμό στη δημόσια υγεία

ΥΓΕΙΑ UPD 09:21 Δημιουργία 26/05/20, 21:00

Επιστρέφουμε σταδιακά στη νέα καθημερινότητα με σεβασμό στη δημόσια υγεία. Κύριο μέλημά μας εξακολουθεί να είναι η προστασία των εαυτών μας, των οικογενειών μας και των συμπολιτών μας.

Τώρα που επανερχόμαστε σιγά σιγά στην κανονικότητα, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα μάθαμε για την ασφάλεια τη δική μας και των γύρω μας κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι. Φοράμε μάσκα, πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε τις αποστάσεις. Αυτά είναι τα «όπλα» μας, για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις, που αφορούν την προστασία της υγείας μας εν μέσω της πανδημίας και παρουσιάζει τα μέτρα, που έχει λάβει κι εξακολουθεί να λαμβάνει η κυβέρνηση για την ασφάλειά μας, καθώς η «μάχη» με τον ιό συνεχίζεται.

-Εμβολιασμός για παιδιά κι ενήλικες κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-29

Τη στιγμή που η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια, μετά από γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, συστήνονται τα εξής:

∙ Έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα Εθνικά Προγράμματα εμβολιασμών.

∙ Άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.

∙ Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

-Πλωτές Ομάδες και διαγνωστικά τεστ στα νησιά

Ο ΕΟΔΥ σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την “Σύμπλευση ΑΜΚΕ” για την πραγματοποίηση τεστ για τον COVID-19 σε μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου.

Με τον τρόπο αυτό και επεκτείνοντας δημιουργικά το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων και σε επικοινωνία με τους Δήμους των μικρών νησιών, θα πραγματοποιούνται δειγματοληψίες σε ευπαθείς ομάδες.

Η εκκίνηση της δράσης έγινε τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Μαΐου.

Η “Σύμπλευση” με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική σε κάθε νησί που θα επιλεγεί, για την διενέργεια διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της “Σύμπλευσης” και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θα μεταβούν στα νησιά, θα εξεταστούν πρώτα οι ίδιοι. Στη συνέχεια, η “Σύμπλευση” θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα, που συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα πραγματοποιείται μεταφορά δειγμάτων από τεστ για COVID-19, όποτε χρειάζεται, από τα νησιά του Αιγαίου στην Αττική από τις ομάδες της Σύμπλευσης.

-Κορονοϊός και κλιματιστικά

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι πρώτες ζεστές μέρες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι ισχύει για τα κλιματιστικά;

Δεν έχει τεκμηριωθεί ότι οι κλιματιστικές μονάδες αυτές καθαυτές δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού.

Οι κλιματιστικές μονάδες ενδέχεται όμως υπό προϋποθέσεις να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς.

Διαβάστε στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας τα μέτρα, που θα πρέπει να λαμβάνουμε για τη χρήση των κλιματιστικών.

-Πως προστατευόμαστε από τη ζέστη την εποχή του Covid-19

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα μέτρα, που πρέπει να λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων η ζέστη είναι έως κι αφόρητη, ιδίως δε όσοι από εμάς ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες.

Ο ΕΟΔΥ μας δίνει τιε παρακάτω συμβουλές:

-Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως άσθμα, διαβήτη και καρδιακά νοσήματα) πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους καθώς είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις τόσο της ζέστης όσο και του κορονοϊού.

-Εάν εσείς ή κάποιος άλλος, αισθανθείτε αδιαθεσία – ζάλη, αδυναμία, άγχος, έντονη δίψα ή πονοκέφαλο – ζητήστε αμέσως βοήθεια. Μετακινηθείτε σε ένα δροσερό μέρος το συντομότερο δυνατόν και μετρήστε τη θερμοκρασία του σώματός σας.

-Προσέξτε να μην εκλάβετε την υπερθερμία για πυρετό. Αν υπάρχει αμφιβολία, ξεκουραστείτε σε ένα δροσερό περιβάλλον για τουλάχιστον 30 λεπτά και ενυδατωθείτε, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα σακχαρούχα, αλκοολούχα ή καφεϊνούχα ποτά. Εάν η θερμοκρασία του σώματος παραμένει υψηλή, είναι πιθανώς πυρετός και θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αν η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και αισθανθείτε καλύτερα μετά από ανάπαυση σε δροσερό περιβάλλον, μάλλον σχετίζεται με θερμικό στρες.

-Εάν έχετε μυϊκούς σπασμούς με πόνους, ξεκουραστείτε αμέσως σε δροσερό μέρος και πιείτε ενυδατικά διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Ζητήστε βοήθεια εάν οι κράμπες διαρκούν περισσότερο από μία ώρα.

-Συμβουλευτείτε τον/την γιατρό σας εάν αισθανθείτε ασυνήθιστα συμπτώματα ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ή εάν υποψιάζεστε πυρετό.

-Εάν κάποιος συνάνθρωπός σας έχει ζεστό ξηρό δέρμα και βρίσκεται σε παραλήρημα, έχει σπασμούς ή είναι αναίσθητος, καλέστε αμέσως γιατρό ή ασθενοφόρο.

-Που είναι υποχρεωτική η μάσκα

Η νέα καθημερινότητα απαιτεί προσοχή, ώστε η καλή πορεία να συνεχιστεί και να αποτραπεί ενδεχόμενη αύξηση της κυκλοφορίας του ιού.

Γι’ αυτό φοράμε μάσκα, όπου απαιτείται και όπου χρειάζεται.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική:

-για το προσωπικό των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες οι οποίες προϋποθέτουν σωματική επαφή (π.χ. κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, κ.α.).

-για τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, οι οποίοι διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (π.χ. σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία, κ.α.).

-για το προσωπικό των υπηρεσιών λαχείων, τυχερών παιχνιδιών, στοιχημάτων, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας.

-για τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους των σχολών οδήγησης.

-για το προσωπικό των υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών.

-για το προσωπικό, καθώς και για τους ασθενείς και επισκέπτες των νοσοκομείων, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων.

Η προστατευτική μη ιατρική μάσκα είναι υποχρεωτική

-για εργαζομένους και επιβάτες εντός των ΜΜΜ, καθώς και στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των ΜΜΜ. για τον οδηγό και τους επιβάτες επιβατηγών οχημάτων δημόσιας χρήσης (ταξί).

Αν σου άρεσε κάνε