Οκτώ εμβόλια σε προχωρημένες φάσεις δοκιμών

Οκτώ εμβόλια σε προχωρημένες φάσεις δοκιμών

ΥΓΕΙΑ UPD 11:09 Δημιουργία 12/06/20, 11:06

ΔεΔεκάδες εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι σε διαδικασία ανάπτυξης, με 15 από αυτά να βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Ένα από τα εμβόλια είναι σε φάση δοκιμών "3", δηλαδή ένα στάδιο πριν από την έγκριση, ενώ άλλα 7 βρίσκονται σε φάση "2".

Σύμφωνα με τον καθηγητή του London School of Economics (LSE) Ηλία Μόσιαλο, ο κύκλος ανάπτυξης ενός εμβολίου περιλαμβάνει κάποια διακριτά στάδια: από τον σχεδιασμό, στο εργαστήριο, στη μετέπειτα πορεία αξιολόγησης έως και την ασφαλή κλινική χρήση του.

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει πως δεν έχουμε ακόμα εγκεκριμένο εμβόλιο. Παραμένει, όμως, εντυπωσιακό πως μέσα σε 6 μήνες από την ανακάλυψή του ιού, υπάρχει ήδη ένα εμβόλιο σε φάση "3" και περισσότερα από 125 εμβόλια σε προκλινικό στάδιο δοκιμών.

Φάσεις

Στις προκλινικές δοκιμές οι επιστήμονες δοκιμάζουν το εμβόλιο σε ζωικά μοντέλα ερευνώντας τη δυνατότητα ανοσοαπόκρισης.

Στη φάση "1", το εμβόλιο δίνεται σε μικρό αριθμό ανθρώπων για να ελεγχθεί η ασφάλεια και η δοσολογία, καθώς και για να επιβεβαιωθεί ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στη φάση "2", στις διευρυμένες δοκιμές, το εμβόλιο δίνεται σε εκατοντάδες άτομα που χωρίζονται σε ομάδες, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο δρα διαφορετικά, ανά ομάδα. Αυτές οι κλινικές δοκιμές, αξιολογούν περαιτέρω την ασφάλεια και την ικανότητα του εμβολίου να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στη φάση "3", το εμβόλιο δίνεται σε χιλιάδες άτομα, ενώ γίνεται και η μελέτη αναφορικά με το πόσοι μολύνθηκαν, σε σύγκριση με εθελοντές που έλαβαν εικονικό εμβόλιο. Αυτή η φάση δοκιμών θα προσδιορίσει εάν το εμβόλιο μάς προστατεύει από τον κορωνοϊό.

Αν σου άρεσε κάνε