Μόσιαλος: Ο κοροναϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους

Μόσιαλος: Ο κοροναϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους

ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ UPD 21:41 Δημιουργία 12/06/20, 21:36

Ο κοροναϊός φαίνεται να μεταδίδεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους και λιγότερο σε ανοιχτούς (εξωτερικούς), σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, τα οποία επικαλείται ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Τα ευρήματα Ιαπώνων επιστημόνων που παρουσιάζει ο κ. Μόσιαλος καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κλειστοί χώροι συμβάλλουν στη δευτερογενή λοίμωξη κοροναϊού και προωθούν περιστατικά υπερμετάδοσης

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σημειώνουν πως περιστατικά συνωστισμού σε σαλέ για χειμερινό σκι στη Γαλλία και συγκεντρώσεις σε ναούς και νοσοκομεία στη Νότια Κορέα, αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού.

Οι ερευνητές σημειώνουν επιπλέον πως, στην Κίνα, όπου οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους απαγορεύτηκαν άμεσα, σημειώθηκε ραγδαία μείωση περιστατικών κοροναϊού.

Με την ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος σημειώνει την διαφοροποίηση στη μετάδοση του κοροναϊού, όταν πολίτες συνωστίζονται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Όπως παρατηρεί στον πίνακα που ανάρτησε στο Facebook, ο καθηγητής, «μετά από ανίχνευση επαφών 110 ατόμων με κοροναϊό, έγινε καταγραφή του πότε ο ιός μεταφέρθηκε από τον φορέα σε μια νέα επαφή: διαχωρίζεται εάν η κύρια περίπτωση είχε συναντήσει άτομα σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, αναφέρεται επίσης η κατανομή των δευτερογενών λοιμώξεων».

Σε περιπτώσεις που οι διαγνωσμένοι με κοροναϊό ήρθαν σε επαφή με άλλους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, μόνο έξι από τους 22 ασθενείς με Covid-19 δεν μετέδωσαν τον ιό. Αντίθετα, από τις 88 περιπτώσεις θετικών στον κοροναϊό, που συγχρωτίστηκαν με πολίτες σε εξωτερικούς χώρους, οι 77 δεν μετέδωσαν τον ιό.

Οι περισσότερες δευτερογενείς λοιμώξεις παρατηρήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους, σημειώνει ο κ. Μόσιαλος, παρότι μόνο το 20% των συναναστροφών συμβαίνει σε αυτούς.

pinakas_ios_mosialos

Αν σου άρεσε κάνε